Kultúra

Depardieu kamerák előtt zaklatott nőket és obszcén kijelentéseket tett rájuk

THIERRY ROGE / BELGA / AFP
THIERRY ROGE / BELGA / AFP

Csütörtök este sugározta a France 2 közszolgálati csatorna a Depardieu: Egy ogre bukása című dokumentumfilmet, miután a Mediapart tavalyi vizsgálata során több mint egy tucat nő tett feljelentést szexuálisan helytelen viselkedésről Gérard Depardieu ellen. A filmből már korábban látható volt egy előzetes, melyből kiderült, hogy Hélène Darras francia színésznő feljelentést tett Gérard Depardieu ellen, azt állítva, hogy a francia sztár szexuálisan zaklatta őt a 2007-es Disco című film forgatásán.

A filmben látható további sokkoló jelenetek hatására azonban pénteken a francia film- és tévéipar több szereplője is kijelentette, hogy nem dolgoznának többet együtt Depardieu-vel, miután a dokumentumfilm szexizmusról és nem megfelelő viselkedésről készült felvételeket mutatott be a sztárról, aki ellen jelenleg nemi erőszak miatt hivatalos vizsgálat folyik.

A dokumentumfilm felvételeket mutatott be Depardieu-ről, aki 2018-ban Észak-Koreába utazott az állam születésének 70. évfordulója alkalmából. A színész, aki egy tévéstábbal utazott Phenjanba, és tudta, hogy filmezik, obszcén megjegyzéseket tett nőkre és nőkről, többször szexuálisan zaklatott egy női tolmácsot, és szexuális megjegyzéseket tett egy lovasközpontban egy gyerekre, akit lovagolni látott.

Sarah Brooks színésznő pedig, aki 2015-ben egy tévésorozatban szerepelt Depardieu-vel, azt állította, hogy egy nap, amikor a színészek épp egy fotó kedvéért álltak egymás mellett, a férfi többször belenyomta a kezét a nő rövidnadrágjába, annak ellenére, hogy a nő többször is ellökte magától. Amikor tiltakozott a körülötte lévő tévéstábnak, hogy Depardieu a nadrágjába dugta a kezét, állítása szerint a sztár azt válaszolta: „Azt hittem, sikeres akarsz lenni a filmszakmában”, mire mindenki nevetett.

Fabien Onteniente, aki 2007-ben a Disco című filmet rendezte Depardieu-vel, azt mondta, hogy soha többé nem dolgozna együtt a színésszel, miután megnézte a dokumentumfilmet. Manuel Alduy, a France Télévisions közszolgálati televízió egyik vezetője a dokumentumfilmnek elmondta, hogy szüneteltette a Depardieu-vel közös projekteket.

„Nem szabad ünnepelnünk Gérard Depardieu-t, ez egyszerűen nem lehetséges” – mondta.

Kapcsolódó
Gérard Depardieu-t egy második színésznő is feljelentette szexuális zaklatás miatt
Hélène Darras szerint a színész egy 2007-es film forgatásán fogdosta és tapogatta többször is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik