Kultúra

Visszavonta reklámját a Zara, mert sokak szerint az izraeli háborúra emlékeztetnek a képek

ROBIN UTRECHT / ANP MAG / ANP VIA AFP
ROBIN UTRECHT / ANP MAG / ANP VIA AFP

Megbánását fejezte ki és visszavonta legújabb kampányát a Zara azt követően, hogy rengetegen háborodtak fel az új fotók láttán. Sokakat ugyanis azokra a képekre emlékeztette, amelyeket egészen más kontextusban láthattak nemrég: az Izrael-Hamász háború áldozatait juttatták eszükbe.

A The Jacket című kampány egyik fotóján az egyik modell fehér műanyagba csomagolt próbababát tart a kezében, amely sokak szerint kifejezetten ízléstelen annak tükrében, hogy nemrég olyan háborús fotók futottak végig a világsajtón, amelyben gázai szülők fehér lepelbe csomagolva emelik a magasba gyermekeik holttestét. Rengetegen adtak hangot az X-en a véleményüknek, miszerint ízléstelen és kegyeletsértő a reklám, többen bojkottra szólítottak fel a márka termékeivel szemben. A Zara egyik tuniszi üzlete előtt például tüntetést szerveztek, és festékkel öntötték le a kirakatát.

A Zara Instagram-posztban reagált a történtekre, amelyben megbánásról írtak, illetve arról, hogy teljesen más volt a szándékuk a divatfotókkal, mint amit sokan beleláttak. Hozzátették: a kampányt júliusban találták ki, szeptemberben fotózták – azaz még a háború októberi kitörése előtt.

Nemcsak a Zarának, de a Marks and Spencernek is kellett már magyarázkodnia ilyen ügyben: a cég karácsonyi reklámját volt kénytelen újravágni azt követően, hogy sokan egy égő palesztin zászlót láttak bele a reklámba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik