Kultúra

Száraz süteményt a harctérre! – ilyen címmel csalogatta vásárlóit egy I. világháborús szakácskönyv

Antikvárium.hu
Antikvárium.hu
Valószínűleg minden nyomtatott példány gyorsan gazdára talált.

December 10-én, vasárnap ért véget az Antikvárium.hu 22. aukciója, aminek közel ötszáz tétele között valódi csemegéket is találhatunk: szürrealitásával ezek közül messze kiemelkedik a Száraz süteményt a harctérre! című vékonyka, 31 oldalával inkább füzetnek nevezhető szakácskönyv, ami végül 48 ezer forintért talált gazdára.

A csodálatos

száz különösen tartós édesség recipéje

alcímet viselő, a selmecbányai Joerges Ágost özv. és fia által kiadott mű óriási siker lehetett, borítója bal felső sarkában ugyanis ott áll:

Hatodik ezer,

ami azt jelenti, hogy ötezer darabot biztosan sikert eladni belőle, mielőtt ez a kiadás 1916-ban elhagyta volna a felvidéki nyomdát.

Antikvárium.hu

A tétel az aukciósház általi leírása magáért beszél: eszerint a könyvecske az első világháború idején népszerű hadi szakácskönyvek egyikeként született, a benne lévő receptek pedig rendre az aktuális közhangulathoz illő nevet kapták, így lapozgatás közben olyan darabokra akadhatunk, mint

a bomba, a lesült honvédek, a gazfickók, vagy épp a honvédrudacskák.

Az Antikvárium.hu ezek közül a lesült honvédek receptjét kedvesen közre is adta – ez így hangzik:

Félfont finomravágott, száraz mandulát, ugyanannyi cukrot, kevés citromhéjat, fahéjat, szegfűszeget, három sárgát, két egész tojást jó tésztává dolgozunk, késfoknyi vastagságban hosszúkásra kinyujtunk s rudacskákra vágunk. Lisztezett pléhre téve, fehérjével bekenjük, hosszúkásra vágott mandulával beszórjuk és kisütjük.

A meglepő ételekre vágyó szerencsés vásárló remélhetőleg az előszót sem ugorja majd át, hiszen abban a következő tökéletes mondat olvasható:

Mivel a harctéren nem érnek reá tésztát készíteni, drága katonáink pedig, különösen a fiatalabbjai, majd elepednek a mamájuk vagy az életükpárja készítette édességért, a csomagok azonban sokára érvén oda a nem tartós sütemény útközben élvezhetetlenné válik, nehány tartó sütemény recipéjének az összeállítását és közrebocsátását nem tartottuk feleslegesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik