Kultúra

Partizán: Három bordája és egy lábszárcsontja is eltört Szász Júliának a balesetben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó néhány héttel ezelőtt szenvedtek színpadi balesetet a Nemzeti Színházban: november 10-én a Rómeó és Júlia előadása közben lezuhantak a díszlet egyik csaknem három méter magas eleméről, melynek következtében súlyos végtagsérüléseket szenvedtek, meg is operálták őket.  A Partizán megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, amely azt válaszolta, nincs gyanúsítottja a vizsgálatnak, és még nem is történtek meghallgatások az ügyben.

„A baleset idején senki sem hívta a rendőrséget, ezért csak utólag, hivatalból kezdtek nyomozni” – hangzik el a Partizán péntek műsorában, és emlékeztetnek arra is, hogy a baleset helyszínét, a vastraverzekkel felépített díszletet, ahonnan a színészek lezuhantak, a nyomozók nem tudták az eredeti állapotában megvizsgálni, mert azt az előadás után elbontották. A nyomozás kedvéért utólag kellett mindent visszaépíteni. Azt nem tudni, hogy ki és miért döntött a bontásról.

A baleset körülményeiről még mindig keveset lehet tudni, sajtóhírek szerint Szász Júlia és mások is jelezték már korábban, hogy hiányzik az egyik biztonsági korlát, de erről Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója azt nyilatkozta, hogy ezek az észrevételek nem jutottak el hozzá. Vidnyánszky a baleset után lemondott, ezt Csák János miniszter nem fogadta el, ezért minimum a vizsgálat lezárultáig a helyén marad. A színház által indított belső vizsgálatról azonban semmit nem tudni, és az intézmény sem reagált az ezzel kapcsolatos sajtómegkeresésekre.

A Partizán a színházi balesetekkel kapcsolatban közérdekű adatigénylést küldött tizennégy fővárosi és nyolc vidéki színháznak abban a témában, hogy az intézmények kötöttek-e biztosítást a munkavállalóik számára; milyen belső szabályzatuk van a díszlettel kapcsolatban, és milyen munkahelyi balesetek történtek az utóbbi tíz évben. Az intézmények fele adott érdemi választ, többek között a Nemzeti Színház sem tartozott közéjük. Az intézmény részéről közölték, hogy a munkabaleseti jegyzőkönyv tartalma nem közérdekű adat.

A Partizán a színészeket ismerő forrásai révén azt is tudni véli, hogy Horváth Lajos Ottónak a keze sérült meg, több órás műtéttel lehetett csak helyrehozni a sérüléseit, míg Szász Júliának három bordája és a lábszárcsontja tört (utóbbit műtéti úton, egy rögzítőcsavarral kellett helyreállítani), és bár először öt nap után kiengedték a kórházból, végül azért került vissza további két hétre, mert a bordatörés következtében egy potenciálisan életveszélyes állapot, légmell alakult ki nála. Csütörtökön Szász Júlia már arról posztolt, hogy másodszorra is hazaengedték a kórházból, és „lassan, de biztosan gyógyulgat.”

Kapcsolódó
Szász Júlia: Szerencsés ember vagyok
Hírt adott állapotáról a néhány hete színpadi balesetet elszenvedő színésznő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik