Kultúra

„Tudjuk, hogy a vesztünkbe rohanunk, még hátradőlünk, és bontunk egy sört” – animációs klipet kapott az Elefánt dala

Sinco / Elefánt
Sinco / Elefánt
Az Ikarosz kisfilmje több mint egy éven át készült, és online a 24.hu-n látható először.

Új klippel jelentkezett az Elefánt: az Ikarosz különlegessége, hogy miközben témája globális, kitűnően ábrázolja, és kicsit még közelebb hozza a rajongókhoz a tagokat.

A zenekar szerint ez a videó egyszerre a vége és kezdete valaminek, ezt az átmeneti időszakot pedigg egy december 29-i, jótékonysági akcióval egybekötött koncerten zárják majd a Barba Negrában, mielőtt elvonulnak az új dalokon dolgozni.

Viszonylag ritka, hogy négy év távlatából készüljön videó egy dalhoz, az Elefánt jelenéhez azonban mégis kiválóan passzol az Ikarosz animációs kisfilmje, amelyet Tóth Eszter készített vizsgamunkaként a Budapesti Metropolitan Egyetem animációs szakán, több mint egy éven keresztül.

Elefánt

Ikarosz a görög mitológiában a lázadás, a szófogadatlanság, a kíváncsiság megtestesítője. A történet szerint Ikarosz apja, Daidalosz menekülés céljából viasszal összeragasztott tollakból szárnyakat készített, és óva intette fiát, hogy ne repüljön túl magasra, mert elolvadnak. A fiút azonban megigézte a magasság, és ez okozta vesztét. Ezzel kapcsolatban a készítő, Eszter a következőképp mesél:

Szerettem volna a görög mítoszra egy modernebb megközelítésben utalni, de hűnek maradni a dalszöveghez is, mivel elég konkrét dolgok hangzanak el benne

– mondta, majd hozzátette:

Nekem ebben a történetben az emberi természet nagyratörő mivolta párosul a meggondolatlansággal. Nem gondolunk bele igazán a következményekbe, és túltoljuk. Talán tudjuk is, hogy a végzetünkbe rohanunk, mégis inkább hátradőlünk, és bontunk egy sört.

A kisfilmben az Elefánt öttagú legénységén keresztül kísérhetjük végig a történetet, amiben rengeteg rejtett, személyes utalást fedezhetnek fel a rajongók.

A billentyűs Kovács Zoltán szerint

jó érzés volt megtapasztalni azt, hogy a sztorizásokból hogyan alakultak ki a karaktereink a képeken, és hogy ezek mennyire jól és közben mennyire viccesen hozták mindegyikünk személyiségét. Ha valaki ismer minket, akkor rengeteg apró részletet találhat rólunk a klipben. A sztori és a mindent átszövő humor pedig mindenkinek szól. Utóbbi elég nehéz terület. Hála a szoros együttműködésnek, Eszter zseniálisan elkapta, kik is vagyunk.

A kisfilmet először a Budapest Parkban láthatta a közönség, ahol az Elefánt telt ház előtt adott űr-tematikus koncertet. A most megjelenő Ikarosz videó tehát egyfajta átkötő szerepet is betölt a zenekar jelene és jövője közt.

Szendrői Csaba frontember ennek kapcsán arról beszélt, hogy az űr tematika metaforikusan megmarad, de azt egyelőre még nem árulhatják el, hogyan.

A tavasszal új nagylemezzel jelentkező Elefánt a közelmúltban az NKA Hangfoglaló Program támogatásával teltházas vidéki koncertsorozatot adott a Platon Karataev társaságában. A jövő év elején kicsit visszavonulnak, és az új dalokra koncentrálnak, előtte azonban december 29-én még egy utolsó utáni táncra hívják a közönséget, a látogatóktól pedig kérik, hogy vegyenek részt a néhány éve, a rajongói klubjuk kezdeményezésére, a Plüss című dal apropóján megkezdett játékgyűjtésben,

így vigyenek magukkal jó állapotú, tiszta plüssöket,

amiket a Barba Negrából a családokat és gyermekeket segítő, anyagi körülményeiktől függetlenül egyenlő, méltó bánásmódért küzdő Tündérpakk Közhasznú Alapítványnak adnak át, hogy számtalan kicsinek hozzanak el egy boldogabb karácsonyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik