Kultúra

Független színházakról, Fudanról és támogatásokról is beszélt éves beszámolójában Csák János, de a kommunistázás sem maradt el

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Hétfőn fogadta Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztert az Országgyűlés kulturális bizottsága, hogy meghallgassa annak éves beszámolóját.

Az eseményt a Telex is követte, ami hosszú cikkben gyűjtötte össze a legerősebb mondatokat és gondolatokat.

A szakember szerint a kormány 2010 óta következetes és nemzeti érdekeket szolgáló kultúramenedzselést végez, a művészeti alkotások mellett pedig az észjárásunkat és életmódunkat is kultúrának tekinti.

Nem a bolsevista, marxista vonalat követi, nem cancelözünk meg woke-olunk, hanem a kultúra hosszú nemzedékek alatt alakul ki

– tette hozzá, majd arról beszélt, hogy a kultúrát nem vas és fegyverek, hanem a gondolat tartja életben, mindez pedig GDP-t termel.

Ezt követően bejelentette, hogy új kulturális szabályozást fog benyújtatni a bizottságnak, majd a parlamentnek, várhatóan jövő nyáron, ez pedig tartalmában olyan lesz,

ami méltó a krisztusi korba lépett magyar szabadsághoz.

A miniszter már eldöntötte: követelmény lesz a színházaknál hogy megváltozzon a mai helyzet, aminek következtében számos teátrum bevételeinek csak egyharmada jön a jegyeladásokból, a többi pedig állami támogatásként érkezik.

Ezt meg kell változtatni. […] A kultúra fenntartása nem pusztán állami feladat. Nem azért jöttem miniszternek, hogy újabb és újabb téglaépületeket húzzak fel, hanem hogy elősegítsem, hogy tartalom legyen bennük

– mondta, majd kijelentette: nem színházakat akar megszüntetni, hanem csak megérni mindenkit, ennek módja pedig az lesz, hogy

az eddigi féléves beszámolók helyett negyedévieket kér be, bennük a pontos nézőszámokkal.

Ungár Péter később emiatt az Átriumra terelte a szót, megkérdezve, hogy mit üzen a miniszter azoknak, akiknek az fontos értéket jelent, és szeretnek független színházba járni?

Az Átrium köszöni, jól van

– jött a válasz, a korábbi brit nagykövetből lett kormánytag pedig mindemellett sok sikert is kívánt nekik az előadásokhoz.

A képviselők által hozzá intézett kérdések jó részét félreütő Csák néhány másik fontos témában is megnyilvánult: L. Simon László kirúgása kapcsán jelezte, hogy többször konzultáltak, a Nemzeti Múzeum feje pedig jelezte: a pedofiltörvényként elhíresült gyermekvédelmi törvényt nem tudja betartani.

Mi lenne, ha egy hadsereg főtisztje azt mondaná, hogy hát, bocsi, nem tudom betartani az előírásokat?

– vont szörnyű párhuzamot, majd arról beszélt, hogy

Van egy törvényünk, én azt betartatom. Nincs véleményem életstílusokról, bízom a vezetőinkben. Én miniszterként nem tudnék stratégiai kérdésekkel foglalkozni, ha én mondanám meg, mi az az öncélú szexualitás.

A törvény kapcsán úgy érzi, hogy neki azt csak betartatnia kell, nem pedig vizsgálnia azt:

„Nekem mint egyszerű miniszternek, ezt kell tennem. Én nem értelmezem a törvényt. A gyerekvédelmi törvény nem a kulturális minisztériumra vonatkozó törvény, hanem a teljes magyar életvilágra vonatkozó. A kormány nem áshatja alá az Országgyűlés szuverenitását”.

A miniszternél Hiller István a Nemzeti Múzeumban, a Nemzeti Színházban, illetve az Operaházban történt eseményekre, L. Simon kirúgására, Vidnyánszky Attila nem elfogadott lemondására, illetve a szakmai bizottság által nem támogatott Ókovács Szilveszter újbóli kinevezésére is rákérdezett, hiszen tudni akarta, hogy ez egy tudatosan vállalt konfliktussorozat, vagy rendszerhiba-e, de arra is kíváncsi volt, hogy a kultúrharc valójában a kormány kultúrpolitikája, aminek lényegét az adja, hogy valakit le kell győzni, majd a helyére kerülni?

A válasz nem maradt el: Csák szerint a kormány azon dolgozik, hogy teret és lehetőséget nyisson, és ne szülje, hanem felismerje és gondozza a tehetségeket.

Ez a kultúraváltás folyamata. Én ezt jó dolognak tartom. Ennek a rendszernek ki kell forrnia magát, én nem fogok diktálni. Én nem fogok támogatni, tűrni, tiltani, de támadni se. Mindenki csinálja, amit akar

– hangzott el.

Szóba került a Katona József Színház által a DK-soknak adott kedvezményes jegyek ügye is, amire a bizottság fideszes elnöke, Pósán László terelte a szót, ezzel indokolva, hogy valóban szükség van a kultúrharcra.

A miniszternek erről is megvolt a véleménye:

Amikor megláttam, hogy egy politikai pártnak adnak olcsóbb jegyeket, akkor hüledeztem. Tényleg, megnéztem a naptáramat, hogy milyen évben vagyunk. Emlékszem, a kommunista pártnak külön előjogaik voltak. De hogy ez 2023-ban megtörténhet! Hallatlan, hüledezem, föl vagyok háborodva!

Az esemény egy későbbi pontján a Fudan Egyetem ügye is terítékre került, Csák pedig megcáfolta a Mi Hazánk és a Momentum képviselőinek véleményét, miszerint az csak egy kormánypárti kifizetőhely, és nem végez valódi munkát:

Nem igaz, ne mondjon ilyet!,

majd mikor a momentumos Tóth Endre jelezte, hogy próbálkozásuk ellenére sem tudták felvenni a kapcsolatot a Fudan székhelyével, de a megjelölt helyen nem találták meg őket, azonnal érkezett a válasz:

De akkor van székhelye, ha nem találta ott őket, ember! A Fudan él és rendben van, van helye is. Áprilisban jön ki majd az éves jelentés, durván visszavágtam a költségeket, a korábbiak egyharmadára. Így nagyon hatékonyan működik […] a franciák kezüket-lábukat törik, hogy együtt tudjanak működni a kínaiakkal. Miért akarjuk, hogy kizáródjunk, hogy közvetetten értesüljünk arról, mi történik Kínában? Én értelmiségi üzletemberként azt akarom, hogy minél több kiváló elme legyen Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik