Kultúra

Szent István életművét mutatná be három szervezet, sőt, kutatnák is az államalapító életét

MTVA / Bizományosi / Jászai Csaba
MTVA / Bizományosi / Jászai Csaba
Kérdés persze, hogy a fehér foltokat megfelelő írott források nélkül hogyan lehet kitölteni.

Az államalapítás, valamint a Szent István-i teljes életmű megismertetését tűzte célul a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, az Emberi Méltóság Tanácsa Egyesület és a Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítvány – jelentette be Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő, az imacsoport vezetője hétfőn az Országház imatermében.

A “Szent István 2025” programsorozat elindításának érdekében a három szervezet öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá azzal a szándékkal, hogy

Szent István államépítő, államszervező, egyházszervező munkáját, külpolitikáját és a szomszédos birodalmakhoz fűződő kapcsolatát, politikai tetteit megismertesse

– mondta Lomnici Zoltán jogász, az Emberi Méltóság Tanácsa Egyesület elnöke, illetve a program társelnöke, aki hozzátette:

Meggyőződésem, hogy Szent István személye alkalmas arra, hogy a nemzeti egységet kifejezze. Az ő életműve, függetlenül attól, hogy milyen a vallásunk, legyünk katolikus, református, evangélikus, zsidó vallásúak, vagy nem hívők, összekötő kapocs lehet. Hiszen amit megalkotott, ezer éve működik, és az, hogy még ma is itt vagyunk, magyarul beszélünk, hogy nemzeti öntudatunk, önbecsülésünk lehet, abban meghatározó szerepe volt Szent Istvánnak.

Lomnici ezután arról beszélt, hogy számos rendezvényt, így tudományos konferenciákat, valamint kulturális eseményeket is rendeztek már a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel, akikkel végül arra az elhatározásra jutottak, hogy azokat a településeket, amelyek Szent István életében meghatározó szerepet játszottak – Esztergom, Székesfehérvár – bevonják ebbe a programba. Ez sikerült is, hiszen a közelmúltban mindkét város polgármesterével együttműködési megállapodást írtak alá.

Szeretnék a kutatásokat is ösztönözni ebben az időszakban, hiszen Szent István életének, életművének sok olyan eseménye van, amit nem tudunk biztosan

– mondta a korábban a Legfelsőbb Bíróság elnökeként (2002-2009), majd idén az Alkotmánybíróság tagjává vált Lomnici.

Az Országház Imatermében a Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítvány kuratóriumi elnöke, Tóth Katalin Ilona is megszólalt, majd elmondta: a programsorozat célját kiemelt nemzeti értékként ismerik el és támogatják.

Ezután a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület részéről jelen lévő Gellén Márton alelnök is szóhoz jutott, és az imádság fontosságára hívta fel a figyelmet.

Végszóként aztán újra Vejkey jutott lehetőséghez, majd emlékeztetett arra, hogy Szent István felajánlotta az országot Szűz Máriának. Ennek kapcsán kijelentette:

Ez egy csodálatos történet, ami akkor is, most is megmentette Magyarországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik