Kultúra

Titokban gyűlölte az írója Sherlock Holmes karakterét

7e Art/Granada Television / Photo12 via AFP
7e Art/Granada Television / Photo12 via AFP
Úgy érezte, hogy a detektívtörténeteivel ellentétben a történelmi regényeire senki sem kíváncsi.

A századforduló óta töretlen népszerűségnek örvendő Sherlock Holmes-sztorik szinte azonnal világhírnevet hoztak az azokat jegyző Arthur Conan Doyle-nak, aki az első történet 1891-es publikálásával igazi detektívmániát szabadított a világra, egy évtizeddel később, 1902-ben pedig az írót nagy sikere miatt VII. Edward király lovaggá ütötte.

Úgy tűnhetett, hogy Conan Doyle élvezte az őt 1930-ban bekövetkezett haláláig övező töretlen figyelmet, ez azonban egyáltalán nem volt így – írja Lucy Worsley brit történész, akinek kutatásait a Guardian szemlézte.

A kutató szerint az író a felszín alatt kezdetben elégedetlen volt, és

nyomasztotta, hogy a jó nevű kiadók nem közlik a Sherlock-anyagait, sőt, értéktelen ponyvának tartották azokat.

Eldöntötte tehát, hogy amint elég bevételhez jut, azonnal megöli a karaktert.

Erre végül két évvel később, 1893-ban került sor: Holmes ekkor egy vízesésbe fulladt, tíz évvel később, egy amerikai kiadó kedvéért azonban feltámadt, hiszen az 1,6 millió dollárt ajánlott Doyle-nak, hogy folytassa a már megkezdett történeteket.

Ez így is történt: a négy regény, illetve ötvenhat rövidebb történet jó részét már életében színpadra állították, vagy épp filmre adaptálták, az írónak azonban

fájt, hogy a történelmi témájú regényeiért nem kapja meg a szerinte őt megillető figyelmet és megbecsülést.

Erre végül csak halála után került sor, a magándetektív alakja azonban továbbra is a világ legnépszerűbbjei közt maradt, hiszen olyan színészzsenik bújtak Holmes bőrébe, mint Charlton Heston, Jonathan Pryce, Ian McKellen, Michael Caine, Peter Cushing, Roger Moore, vagy épp a Magyarországon is hosszú ideje műsorra tűzött sorozatban feltűnő Jeremy Brett, akinek élete meglepően sok ponton rímelt a karakterével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik