Kultúra

Meghalt a legendás fényképész, Elliott Erwitt

Miguel MEDINA / AFP
Miguel MEDINA / AFP

Elliott Erwitt, akik képeivel dokumentálta Amerika elmúlt hat évtizedét, csütörtökön meghalt manhattani otthonában – erősítette meg lánya, Sasha a New York Timesnak. 95 éves volt.

Erwitt arról volt ismert, hogy a városi utcákon készített véletlenszerű fekete-fehér képeket, valamint közszereplőkről, köztük John F. Kennedy és Richard Nixon volt amerikai elnökökről, valamint Marlene Dietrichről, Marilyn Monroe-ról és Arnold Schwarzeneggerről is. Erwitt humanista szemléletű riportfotóinak köszönhetően rendszeresen dolgozott befolyásos amerikai magazinoknak, valamint nemzetközi kiadványoknak és turisztikai hivataloknak. Hosszú ideig tagja volt a Magnum Photos ügynökségnek, és az 1960-as években három évig az elnöke is volt.

Az 1928. július 26-án Párizsban Elio Romano Erwitz néven született Erwitt gyermekkorát Milánóban töltötte. Családja orosz-zsidó származású volt, és 1939-ben, közvetlenül a második világháború kitörése előtt hagyták el Európát az Egyesült Államokba. Los Angelesben telepedtek le, ahol Erwitt a Los Angeles City College-ban tanulta meg a szakmát. A Magnum Photos szerint 1948-ban New Yorkba költözött, és gondnokként dolgozott a New School for Social Research-ben, cserébe azért, hogy beiratkozhasson az ottani filmes kurzusokra. 1951-ben behívták az amerikai hadseregbe, és Európában állomásozva fotós feladatokat vállalt. Párizsban meglátogatta a Magnum Photos irodáját, és találkozott Robert Capával, a híres háborús fotóssal, aki később meghívta, hogy csatlakozzon a csoporthoz.

Pályafutása során Erwitt éles szemmel figyelte a történelmet alakító zárt ajtók mögött zajló eseményeket, a társadalmi elit elegáns ünnepi eseményeitől a világszínpad feszült politikai pillanataiig. Erwitt egyik leghíresebb képe 1959-ből származik, amelyen Richard Nixon akkori amerikai alelnök ujját Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnök mellkasába böki, miközben Moszkvában tartózkodik az Amerikai Nemzeti Kiállítás megnyitóján, amely a hidegháború idején hat héten át tartó diplomáciai erőfeszítés volt, amely az oroszokat megismertette a korabeli amerikai művészettel, dizájnnal és háztartási gépekkel.

Erwitt különösen szerette a kutyák fotózását is, öt könyvet is kiadott a témának szentelve, írja a CNN.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik