Kultúra

Az új Miyazaki-film mellett a Műanyag égboltot is vetítik az idei Anilogue-on

Műanyag égbolt
Műanyag égbolt
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 28. és december 3. közt az animációs filmek legjavát láthatjuk majd.

A gazdag kínálatban a legfrissebb szórakoztató és művészi animációs termés legjava szerepel, a japán animéktől a díjnyertes magyar zenei klipekig. A december 3-ig tartó nemzetközi fesztivál vetítéseinek és kísérőprogramjainak az Uránia mellett a Francia Intézet és a Toldi mozi ad helyet – tájékoztatta az Uránia Nemzeti Filmszínház vasárnap az MTI-t.

A hivatalos megnyitón Magyarországon először láthatja a közönség a mára klasszikussá vált japán rendező, Hayao Miyazaki új filmjét. A fiú és a szürke gém című alkotás félig önéletrajzi ihletésű fantasy az életről, a halálról és az alkotásról, tisztelgés a barátság előtt – olvasható a közleményben.

Mint írják, az Anilogue hagyományos rövidfilmes versenyprogramjában idén három blokkban huszonhat alkotás mérettetik meg, köztük az idei év két magyar világsikerével, Hegyi Olivér A szív kertje és Buda Anna Flóra 27 című animációjával.

A fesztivál szervezői a gyerekekről sem feledkeztek meg: kisiskolásoknak, valamint kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A tájékoztatás szerint idén az egész estés filmek tíz túj alkotást felvonultató mezőnyében különösen erős az anime felhozatal: a nyitófilm mellett a világhírű filmrendező, Keiichi Hara látványos alkotása, a Magányos kastély a tükörben és a Studio 4C legfrissebb alkotása, a Tűzmadár – a virág emléke is szerepel a műsorban.

A fesztivál zárógáláján látható Komada – a legendás whisky nyomában című anime a japán whiskykészítés rejtélyeibe avatja be a nézőt.

Különleges színfolt a palettán az Iránban játszódó perzsa nyelvű animáció, A Szirén, aninek zenéjét Eric Truffaz szerezte, illetve a spanyol Szelíd metálarcok című film, ami két Iron Maiden-rajongó főszereplő sorsáról mesél.

Az érdeklődők ismét több órás filmnézői maratonra nevezhetnek be az Animált éj nevű szeánszon, melyen aktuális fesztiválkedvencek, új animált videoklipek, valamint humorral, horrorral, és szerelemmel fűszerezett alkotásokat vetítenek.

A kínálatban két új, magyar egészestés film is megtalálható: az Európai Filmdíj animációs rövid listáján szereplő Műanyag égboltot, illetve Magyarország Oscar-jelöltjét, a Kojot négy lelkét a külföldi nézőkre is gondolva angol felirattal vetítik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik