Kultúra

Húsz éve tudhatná már a világ Banksy keresztnevét, csak a BBC mostanáig nem adta le az interjút

Quentin Top / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Quentin Top / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Most pótolták a hiányt.

Több évtizedes rejtély végére kerülhet rövidesen pont, hiszen egy bírósági perről beszámoló októberi hír szerint rövidesen kiderülhet, hogy ki rejtőzik a világ legismertebb utcai művésze, Banksy álarca mögött.

A megoldás egyik fele már húsz éve megszületett – derült ki egy 2003-ban készített, de csak most közzétett BBC-s rádióinterjúból, amiben a művészt a rádió művészeti riportere, Nigel Wrench kérdezte.

A félórás anyagban Banksy elsőként erősítette meg a saját keresztnevét: Wrench a felvétel alatt megkérdezte, használhatja-e a férfi keresztnevét, amit korábban a The Independent már úgyis megtett, majd kérte, hogy erősítse meg: valóban Robert Banks-e a neve.

Erre a művész csak annyit válaszolt:

Robbie.

A probléma, hogy a szűkszavú megerősítés két népszerű elméletet is tovább táplál, hiszen az elmúlt húsz évben számtalanszor kötötték össze Banksyt a Massive Attack egyik alapítójával, Robert Del Najával, hiszen mindketten Bristol környékéről származnak, a zenészről pedig tudni lehet, hogy fiatalon biztosan graffitizett.

2008-ban a brit bulvármédia zászlóshajója, a The Daily Mail egy újabb elméletet dobott be a köztudatba: ők egy Robin Gunningham nevű, – egy időben a Robbie Banks álnevet használó – férfit sejtettek az álarc mögött, ezt a gyanút pedig annak barátai és egykori iskolatársai is megerősítették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik