Kultúra

Rövidesen kiderülhet, ki rejtőzik Banksy álarca mögött

Oleksii Samsonov / Global Images Ukraine via Getty Images
Oleksii Samsonov / Global Images Ukraine via Getty Images
Egy per tehet pontot a rejtély végére.

A kilencvenes évek óta aktív Banksy kétségkívül a világ legfontosabb utcai művésze, azt azonban senki nem tudja, hogy ki rejtőzik a név mögött.

Ez a helyzet rövidesen megváltozhat, hiszen a lehetséges nevek közt 2008-ban feltűnt bristoli Robin Gunningham, illetve a művész munkáit értékesítő Pest Control nevű cég ellen nemrég rágalmazási per indult, előbbit pedig Banksyként nevezték meg az eljárásban.

Az ügy részleteire a Daily Mail nem derített fényt, az azonban biztos, hogy azt az előbb rave-partikat szervező, később pedig graffitik képét képeslapokra, bögrékre, illetve más ajándéktárgyakra helyező Andrew Gallagher indította.

A Metro hozzátette: Gallagher négy évvel ezelőtt is perben állt már Banksyvel, aki akkor arról beszélt, hogy egy üdvözlőkártyákkal foglalkozó cég próbálja megszerezni a nevét, hogy legálisan árulhasson hamis termékeket.

Gunningham és Banksy nevét először a The Mail on Sunday hozta összefüggésbe: 2008-as cikkük után a férfi számos kollégája, illetve korábbi iskolatársai is megerősítették a gyanút, a londoni Queen Mary Egyetem kutatói pedig 2016-ban úgy találták, hogy a művek sorra ott tűntek fel, ahol a férfi tartózkodott.

További érvnek számít, hogy a The Sunday Times szerint Gunningham Robin Banks néven indult a művészeti szcénában, sőt, egy 1993-as albumborítója hasonló ábrázolást mutat, mint az álnéven született első alkotásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik