Kultúra

Meghackelték és kilőtték az űrbe, de a Morning Show még mindig tartja magát

Apple TV+
Apple TV+
Véget ért a Morning Show harmadik évada, amelybe belezsúfoltak mindent, ami az elmúlt két évben történt Amerikában és a világban: Covid, orosz–ukrán háború, Capitolium-ostrom, abortuszügyi szigorítás, a techvállalatok nyomulása. A sorozat két főszereplője, Jennifer Aniston és Reese Witherspoon háttérbe is szorul a témabőség miatt. Mégis úgy érezhetjük, a Morning Show komoly tétekkel bír, a médiavállalat körüli üzleti machinációk bemutatása pedig szokás szerint nagyon izgalmas. Kritika.

Ötödik éve fut az Apple TV+ presztízssorozata, a Morning Show. Ezalatt annyi minden történt a világban, hogy a fiktív médiavállalatról szóló sorozat sűrű dramaturgiája, nagy horderejű fordulatai szinte nem is tűnnek irreálisnak. Nem a Morning Show vált szappanoperává, hanem az életünk.

Legalábbis ezeket a tanulságokat szűrhettük le a napjaink meghatározó közéleti problémáira és társadalmi ügyeire érzékenyen reagáló sorozat első két évadából. Amíg a 2019-es nyitány központi témája a vállalaton belüli szexuális zaklatási ügyek utóélete, a MeToo-korszak tisztulási folyamata volt, addig a 2021-ben bemutatott második évad fokozatosan áthelyezte a hangsúlyt arra, hogyan reagál a történetbeli UBA tévétársaság a koronavírus-járványra – illetve elvarrták a szexuális ragadozóként leleplezett műsorvezető cselekményszálát is.

Apple TV+

Ennek fényében mindenki megtehette a tétjeit, vajon milyen amerikai és globális problémákkal foglalkozik majd az idei folytatás. A harmadik évad novemberben ért véget, így már tudjuk, hogy a vezető író, Jay Carson a fokozás elve mellett döntött.

A történet része lett a Covid-járvány lecsengése, a Capitolium ostromának utóélete, az orosz–ukrán háború, az amerikai abortusztörvény szigorítása, és akkor még a nagy techcégek nyomulását meg a hagyományos média válságát nem is említettük.

Ez a rengeteg konfliktus némileg zavarossá is teszi az évad első felét. Különösen az első két rész alapján érezhetjük úgy, hogy a Morning Show műfajt váltott, és médiaipari szatírából kémthrillerbe vagy science fictionbe fordul. Az egyik epizódban ugyanis a UBA hackertámadás áldozatává válik, és kiszivárog az alkalmazottak levelezése, a másikban pedig a cég felvásárlása iránt érdeklődő, űrkutatással foglalkozó techmilliárdos Föld körüli pályára állítja a címbeli műsort és a sorozat egyik főszereplőjét, Bradley Jacksont. Mintha az alkotók kissé elvetnék a sulykot.

Apple TV+

Szerencsére az évad második felében szó szerint és átvitt értelemben is visszatérünk a Földre, a fókusz pedig megint arra irányul, amiben a Morning Show a legjobb: a vállalati intrikákra és az üzleti machinációkra, amelyeket alapvetően befolyásolnak az éppen aktuális (és valós hátterű) politikai-társadalmi folyamatok.

A főszereplők közül elsősorban a csatorna sztárműsorvezetője, Alex Levy és vezérigazgatója, Cory Ellison válnak érintetté a UBA esetleges eladása körüli történetszálban. Hiába indult el ugyanis a vállalat streamingszolgáltatása, amiért Cory olyan sokat dolgozott – és amely az előző évad végén a koronavírust Olaszországból hazacipelő Alex naplószerű karanténadásaival vett repülőrajtot –, ennek a felületnek a fenntartása és tartalommal megtöltése rengeteg pénzbe kerül. A pragmatikus, majdnem teljesen gátlástalan és a megszállottságig munkamániás Cory tehát tárgyalni kezd egy techmogullal a UBA eladásáról, az ő meggyőzésében pedig komoly szerep hárul Alexre. Arra viszont Cory sem számít, hogy a magányos nő beleszeret a sármos milliárdosba.

Paul Marks az évad legfontosabb új szereplője: sejtjük, hogy fess megjelenése ellenére nem a fehér lovon érkező herceget kell látnunk benne, de nem tudjuk, mennyire elvtelen. Az őt alakító Jon Hammnek sokáig ugyanazt kell játszania, mint a Mad Ment követő szerepeiben általában, vagyis a magabiztos kiállású, lehengerlő férfit. Az évad végére azonban elmélyül az Alexszel kezdett kapcsolata, és üzleti terveit illetően is kimutatja a foga fehérjét – Hamm színészi érdeme is, hogy Paul ekkor sem lepleződik le egyértelműen gazfickóként. Már csak azért sem, mert a magánéletben és szakmai értelemben is ő garantálhatja Alex boldogságát, aki szeretne bekerülni a UBA igazgatótanácsába, Cory minden gáncsoskodása ellenére.

Apple TV+

Ezzel együtt a sorozat megszokott főszereplőinek ebben az évadban kevesebb lapot osztottak. Alex és Bradley többnyire külön pályán mozognak, Bradley ugyanis a Capitolium 2021. januári ostromában résztvevő, szélsőjobbos bátyját igyekszik megvédeni a felelősségre vonástól, akár a saját szakmai hitele feláldozása árán is.

Valójában sem az Alexet játszó Jennifer Aniston, sem a Bradley-ként visszatérő Reese Witherspoon nem kapnak teret, hogy karaktereik új arcát mutathassák meg, az alkotók inkább az átfogó vállalati és közéleti történések személyes, érzelmi hátterét mutathatják meg rajtuk keresztül.

Leginkább Billy Crudup kap rá lehetőséget, hogy érdemben árnyalja Cory karakterét. A szociopata vonásokat mutató, törtető, kicsit szánalmas és mindennek ellenére lenyűgöző Coryt a második évadról szóló kritikánkban is a kedvenc szereplőnkként említettük, az új szezonban pedig azt is láthatjuk, csapdába esett vállalati nagyvadként miként igyekszik nyeregben maradni.

Hogyan tudja Carson írócsapata összesodorni a két hősnő különálló történetszálait? Mennyire illeszkednek ebbe a szerkezetbe az ukrajnai háborús tudósítások és az amerikai Legfelsőbb Bíróság abortusztügyi szigorítása, vagyis két olyan téma, ami itt leginkább a tévécsatorna más munkatársaihoz kapcsolódik?

Apple TV+

A Morning Show harmadik évada e cselekményszálak közös nevezőre hozásában nem mindig sikeres. Több, szinte különálló epizódot is kapunk, amelyekben egyik-másik mellékalak átmenetileg főszereplővé emelkedik, majd kisebb csalódást kelt, amikor ugyanők a következő részben visszasimulnak a háttérbe (különösen zavaró ez az abortuszhoz való jog korlátozásán leginkább felháborodó, aktivista szerepbe sodródó műsorvezetővel, Chrisszel kapcsolatban). Az utolsó részekre aztán tisztul a kép, és a UBA sorsa lesz az igazi tét, ami viszont azzal jár, hogy Bradley és a bátyja konfliktusa jószerével mellékszállá fokozódik le.

Ám az évad minden hiányossága és az ingatag struktúra ellenére továbbra is elismerésre méltó Carson és írótársai igyekezete, hogy aktuálisak és relevánsak maradjanak.

Mi több, nemcsak lekövetni akarják a friss történéseket, hanem érdemi állításokat megfogalmazni velük kapcsolatban, tisztázni saját viszonyukat az olyan kérdésekhez, mint például az amerikaiak megosztottsága a legutóbbi elnökválasztás és a capitoliumi randalírozás ügyében.

Mintha az alkotók magukra nézve is érvényesnek tartanák a UBA-vel kapcsolatban rendre előkerülő tirádákat a hagyományos média felelősségéről – csak éppen ők a fikciógyártás felelősségéről gondolkodnak el. A Morning Show ötödik évada fut, de készítői érezhetően még mindig magas tétekkel bíró produkcióként tekintenek rá. Ez bennünket is arra ösztönöz, hogy komolyan vegyük a sorozatot, és odafigyeljünk a már bejelentett, egy-két éven belül érkező negyedik évadra is.

The Morning Show, 3. évad, 2023, Apple TV+. 24.hu: 7,5/10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik