Kultúra

Színpadi feldolgozás készül a többszörösen díjazott Kitelepítésből

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Visky András Kitelepítés című, többszörösen díjazott regényét állítja színpadra az Óbudai Társaskör, írja a Színház Online. Az élő hangoskönyvként aposztrofált előadás bemutatója december 4-én lesz, és Árkosi Árpád rendezi Perczel Enikő színpadi adaptációjából.

A lap emlékeztet: Visky András önéletrajzi ihletésű regénye elnyerte az idei Margó-díjat és a Nők Lapja Irodalmi Díját, a Könyves Magazin szerint pedig a 2022-es év legjobb könyve. A szerző kétéves volt, amikor 1956-ban református lelkész édesapját huszonkét évi börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, és édesanyjával, hat nagyobb testvérével és a Nényu nevű cselédlánnyal a Duna-delta egyik lágerébe telepítették ki. Az író tavaly nagyinterjúban mesélt a 24.hu-nak a kötetről.

Kapcsolódó
Visky András: Az áldást hozó bosszú radikálisabb, mint az erőszakos
Visky András a Kitelepítés című regényben írta meg családja viszontagságos történetét. Lelkész apját bebörtönözték, ő pedig anyjával és hat testvérével együtt lágerbe került, ott tanult beszélni, járni is. De vajon hogyan lehet elkerülni a gyűlölködést? Interjú.

A Társaskör előadása ott indul majd, amikor a családot, már az apa bebörtönzése után felrakják a teherautóra, hogy a lágerbe vigyék. A rendező és a dramaturg szabad kezet kapott a regény színpadra adaptálásához, amire szükség is volt, mert elmondásuk szerint nem lineárisan fogják elmesélni a történetet.

Nem lehet hagyományos értelemben eljátszani ezt a történetet, létfilozófiai értelemmel kell ellátni az eseményeket. Ez az önvallomásos, és tulajdonképpen a gyerek szemével láttatott kálvária nem hagyományos színházi megoldást kíván. A bibliai szövegekkel átszőtt regény, a karakterek, akiknek az élményeit, a gondolkodásmódját beleszövi a szerző a történetbe, egy látszólag szertelen és kicsit lebegős, szürreális atmoszférát teremt. Úgy gondoltam, hogy nekünk, alkotóknak, ezt kell inkább szolgálni, mintsem valami lineáris szerkezetben lebonyolítani egy eseménysort

– fogalmazott a rendező.

Az előadásban az írót Sebestyén Aba marosvásárhelyi színész-rendező játssza majd, az édesanyát Varga Lili alakítja, Nényu szerepében pedig Blaskó Borbála lép színpadra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik