Kultúra

Az új Pókember mellé új Zöld Manót is kapunk

Újabb részletek derültek ki a januárban érkező új Ultimate Spider-Manről.

Nemrég számoltunk be arról, hogy 2024. januárjában újraindul a Ultimate Spider-Man képregény, amiben ismét Peter Parker a főhős, de egy olyan csavarral, hogy a karaktert nem tinédzserként, hanem idősebb korában csípi meg a szuperképességeit adó pók.

A szuperhős ebben az új, egy alternatív világban játszódó sorozatban ráadásul nemcsak, hogy középkorú, de egyben házas is, Mary Jane Watson a felesége, akivel két közös gyereket nevelnek – egy lányt és egy fiút. A napokban továbbá kiderült az is, hogy a jövőre induló szériában már viszonylag korán (konkrétan a februárban érkező második számban) megjelenik Pókember egyik legádázabb ellenfele, a Zöld Manó is.

Marvel

A szupergonoszról egyelőre nem sokat tudni, az például egyelőre kérdéses, hogy Norman Osborn bújik-e meg a zöld páncél alatt. Ha pedig már páncél: érdekes fordulat, hogy a Zöld Manó viselete nem igazán hasonlít a szuperbűnöző klasszikus Pókember-képregényekben látott viseletére, nagyon úgy tűnik, hogy az alkotók (Jonathan Hickman író és Marco Checchetto rajzoló) a Sam Raimi-féle első Pókember-filmből nyerték az ihletet, a röpdeszkás manó páncélja ugyanis az ott látottra hasonlít a legjobban.

Visszatér az Ultimate univerzum

Az új Pókember-képregény a fentieken túl azért is érdekes, mert a Ultimate univerzumot eredetileg a 2000-es évek elején alkotta meg a Marvel, azzal a céllal, hogy a fiatalabb közönségnek, modern köntösben meséljék el újra Pókember eredetét.

A pusztán minisorozatnak tervezett, 2000. szeptemberében indult Ultimate Spider-Man ugyanakkor olyan népszerűségre tett szert, hogy havonta új részekkel jelentkező képregénnyé vált, és kinőtt belőle egy egész alternatív valóság, amiben új megközelítésből lett elmesélve a Bosszúállók, a Fantasztikus Négyes, az X-Men és még rengeteg más szuperhős története – ezen sztorik egy része megjelent magyarul is.

Az eredeti Ultimate univerzumban felbukkanó fiatal Peter Parkert aztán Miles Morales váltotta, egy új Pókember, aki a feltűnését követően akkora népszerűségre tett szert, hogy lényegében ő volt az egyetlen karakter, aki túlélte a Ultimate világ 2015-ös pusztulását. ezt a történetet az itthon is kiadott Secret Wars minisorozat meséli el.

Idén a Marvel kiadó aztán úgy döntött, hogy az Ultimate Invasion képregénysorozat keretében újraalkotja az Ultimate univerzumot, ami ismét egy alternatív valóság, a jól ismert hősök alternatív változataival – vagy ha úgy tetszik, variánsaival. Az új világ történéseit több képregény meséli el, kezdésnek a novemberben megjelenő Ultimate Universe, ami a Bosszúállókra koncentrál, illetve januárban érkezik az Ultimate X-Men, az Ultimate Black Panther és az Ultimate Spider-Man.

Felnőtt Pókember felnőtteknek?

Utóbbiban ugye ismét Peter Parker a Pókember, aki családos ember, és az egyelőre meglehetősen kevés hivatalos információk alapján a képregény arra fog koncentrálni, hogy a főhős miképp tartja fenn az egyensúlyt a szuperhős élete és a családja között.

Sokak szerint ezzel a felállással a Marvel a régóta háborgó, idősebb Pókember-rajongóknak akar kedvezni, akik évek óta nehezményezik, hogy a kiadó nagyjából másfél évtizede semmissé tette (az eredeti) Peter Parker és Mary Jane házasságát, napjainkra pedig eljutottunk oda, hogy már romantikus kapcsolat sincs a két karakter között – ami szintén rengeteg olvasó szemében hatalmas szálka.

Kapcsolódó
A tíz legjobb Pókember-történet
Idén 61 éve, hogy Pókember először bukkant fel egy képregényben, mi pedig összegyűjtöttük a főszereplésével készült tíz legjobb történetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik