Kultúra

Pókember újra házas, és már gyerekei is vannak

Marvel
Marvel
Újabb érdekes fejezet kezdődik Peter Parker életében jövő januárban.

2024. január 10-én jelenik meg az új Ultimate Spider-Man képregény első száma, amiben az olvasók egy középkorú Pókemberrel találkozhatnak, és a maszkot viselő Peter Parker ezúttal nemcsak házas, de két gyermeke is van a feleségétől, Mary Jane-től. A jövő év elején induló új sorozat írója Jonathan Hickman, a rajzokért Marco Checchetto felel, a képregény pedig része a 2023-ban „újraélesztett” Ultimate univerzumnak, ami egy – újabb – alternatív valóság a Marvel világában.

Azért írom, hogy újraélesztett, mert a Ultimate univerzumot eredetileg a 2000-es évek elején alkotta meg a Marvel, méghozzá azzal a céllal, hogy a fiatalabb közönségnek, modern köntösben meséljék el újra Pókember eredettörténetét. Az eredetileg csak minisorozatnak tervezett, 2000. szeptemberében indult Ultimate Spider-Man ugyanakkor olyan népszerűségre tett szert, hogy havonta új részekkel jelentkező képregénnyé vált, és kinőtt belőle egy egész alternatív valóság, amiben új megközelítésből lett elmesélve a Bosszúállók, a Fantasztikus Négyes, az X-Men és még rengeteg más szuperhős története – ezen sztorik egy része megjelent magyarul is.

Marvel Az új Ultimate univerzum első képregényei.

Ennek a világnak köszönhetjük a második Pókembert is, a Puerto Ricó-i és afroamerikai felmenőkkel rendelkező Miles Moralest, aki a Ultimate univerzum Peter Parkerének halála után vette át a stafétabotot. A hős a felbukkanását követően akkora népszerűségre tett szert, hogy a Ultimate univerzumot teljes egészében eltörlő 2015-ös Secret Wars képregénysorozat során ő volt az egyetlen szuperhős, aki túlélte a világának pusztulását. Ezután bekerült az eredeti Marvel univerzumba az eredeti Pókember mellé (ez a 616-os számú világ), saját képregénysorozatot kapott, később ő lett a központi karaktert a hatalmas sikert arató Irány a Pókverzum és A Pókverzumon át animációs filmekben, videójáték is készült a főszereplésével, és fontos szerepet tölt be az október 20-án megjelent Marvel’s Spider-Man 2-ben is.

2023-ban a Marvel aztán úgy döntött, hogy az Ultimate Invasion képregénysorozat keretében újraalkotja az Ultimate univerzumot, ami ismét egy alternatív valóság, a jól ismert hősök alternatív változataival – vagy ha úgy tetszik, variánsaival. Az új világ történéseit több képregény meséli el, kezdésnek a novemberben megjelenő Ultimate Universe, ami a Bosszúállókra koncentrál, illetve januárban érkezik a Ultimate X-Men, a Ultimate Black Panther és a Ultimate Spider-Man.

Utóbbi nagy érdekessége, hogy itt ismét Peter Parker a Pókember, akit nem tinédzserként, hanem idősebb korában csíp meg egy pók, különleges képességekkel ruházva fel a karaktert. Ami ennél is fontosabb, hogy Peter családos ember, Mary Jane a felesége, akivel van két gyermekük, egy fiú és egy lány. Az egyelőre meglehetősen kevés hivatalos információk alapján a képregény arra fog koncentrálni, hogy a főhős miképp tartja fenn az egyensúlyt a szuperhős élete és a családja között.

Marvel

Utóbbi azért is érdekes, mert az eredeti, 1962-ban megalkotott Peter Perker/Pókember egyszer már végigjárta ezt az utat, elvette Mary Jane-t (ez a sztori is megjelent magyarul), gyermekük is született, a Marvel viszont idővel mindig úgy döntött, hogy az egyik legnépszerűbb szuperhőse nem lehet családos ember, így Peter kislányát kiradírozták a karakter életéből, és idővel a házasságát is semmissé tették.

A legújabb – a rajongók által rengeteget szidott, de jó eladásokat produkáló – The Amazing Spider-Man képregényekben pedig már nincs is romantikus kapcsolat Peter és Mary Jane között.

Pedig a családapaként is tevékenykedő Pókember érdekes téma, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évtizedekben számos olyan alternatív univerzumban játszódó képregény jelent meg, ami ezt a helyzetet járta körül. Ilyen volt például a Spider-Girl széria (ahol Peter lánya veszi át az apja helyét), vagy Spider-Man: Renew Your Vows sorozat, ami szintén a családos Parkerről szólt. De ide tartoznak a Pókverzum-filmek is, ahol ez szintén előtérbe került. Ezek után talán nem csoda, hogy a Pókember-rajongók kiváncsian várják, hogy az X-Men-képregényeket is megreformáló Jonathan Hickman mit kezd ezzel a témával a januárban induló új Ultimate Spider-Manben.

Kapcsolódó
A tíz legjobb Pókember-történet
Idén 61 éve, hogy Pókember először bukkant fel egy képregényben, mi pedig összegyűjtöttük a főszereplésével készült tíz legjobb történetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik