Kultúra

Eddigi helyettese követte L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum élén

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Egy időre biztosan Hammerstein Judit lett a nemzeti gyűjtemény első embere.

A hét elején a Magyar Nemzeti Múzeum éléről elbocsátott L. Simon László megüresedett helyét három nap után az eddigi főigazgató-helyettes, Hammerstein Judit vette át – szúrta ki a 444 egy nemrég kiküldött sajtómeghívóban.

Az A szabadságharc akasztottja, a kiegyezés miniszterelnöke és a monarchia külügyminisztere – Id. gróf Andrássy Gyula élete és pályája című konferencia kapcsán érkezett e-mail ugyanis a következőképp fest:

Magyar Nemzeti Múzeum

A lap a történészként és egyetemi oktatóként egyaránt aktív Hammerstein a kormánypártban való karrierjéről is beszámolt: eszerint az első Orbán-kormányban (1998-2002) a kormányfő, majd 2002-2006 között a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának sajtófőnökeként működő nő a második Orbán-kormány jó részében (2011-2014) a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára, majd a Balassi Intézet főigazgatója (2014-2018) volt. Erről a posztjáról a külügyminiszter javaslatára maga Orbán Viktor váltotta le, jó eséllyel a párton belüli erős kritika, illetve egy kisebb botrány hatására.

Az Intézet az ellenzékiséggel nehezen vádolható Pesti Srácok egy éles cikke szerint az akkor ugyanis

gyakorlatilag balliberális kifizetőhelyként, SZDSZ-es panoptikumként

működött, sőt,

az adófizetők pénzéből fenntartott intézet például egy magát nőnek képzelő férfit, az Orbán-fóbiás Kiss Tibor Noét küldte külföldi haknikörútra, hogy a magyar kultúrát népszerűsítse.

A szakember következő munkahelye az Országos Széchényi Könyvtár volt, ahol 2019-2020-ban megbízott főigazgatóként működött, majd átigazolt a Magyar Nemzeti Múzeumba, aminek most egy időre biztosan az élére állt.

Hammerstein Judittal júniusban készítettünk hosszú interjút, amiben Oroszok és magyarok címmel megjelent könyve kapcsán többek közt a Szovjetunió a sztálini terror alatt töltött éveiről, az oda kiutaztatott magyar írókról, az ország nyugati megítéléséről, valamint Kun Béla gipszterítőiről és csipkemajmocskáiról is szó esett.

Kapcsolódó
Borzasztónak látták a szovjet mindennapokat a kiutazó magyar írók, mégsem mind ábrándult ki a kommunizmusból
Hogyan látták a külföldi látogatók a Szovjetuniót a sztálini terror idején, különös tekintettel a kiutaztatott magyar írókra? Hammerstein Judit könyvet szentelt a témának, őt kérdeztük erről és a mai párhuzamokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik