Kultúra

Négy hónap után véget ért a hollywoodi színészsztrájk

Robyn Beck / AFP
Robyn Beck / AFP
A szakszervezet pénteken írja majd alá a megállapodást.

Fél évvel ezelőtt, 2023 májusában a hollywoodi forgatókönyvírók hirtelen az asztalra csapva sztrájkot jelentettek be, hiszen sem a streaming-szolgáltatókkal, sem a filmstúdiókkal nem jutottak egyezségre. Két hónappal később a színészek is követték a példájukat, mivel úgy érezték, az ő problémáikra sem látszik a megoldás, így a fizetésük csökkenése, illetve a mesterséges intelligencia előretörése miatt veszélybe került munkáik miatti aggodalmaikat csak hosszú tárgyalásokkal lehet kezelni.

A korábban példátlan munkabeszüntetés az egész 2023-as évet átírta: számtalan film premierdátumát tolták el – néhányukat több mint egy évvel –, elmaradt az Emmy-gála, sorra álltak le a nagy költségvetésű filmek és sorozatok forgatásai, a hullám pedig Magyarországot is elérte, ahol szintén jóval kevesebb forgatás indult.

A megegyezésre végül egészen a közelmúltig kellett várni: a forgatókönyvírók szeptember végén jutottak előzetes megállapodásra, a színészeknek pedig most ért véget a hullámvasút, hiszen szerda este kiderült:

rövidesen minimum hét százalékos fizetésemelést, streaming-bónuszt, illetve nagyobb nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulást kapnak majd,

így a munkák lassan mindenhol visszatérnek a régi mederbe – írja a Variety.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik