Kultúra

Az NKA a Szépírók Társasága lenullázott támogatásáról: Megszüntetni nem lehet azt, ami nem létezik

MTI / Vajda János
MTI / Vajda János

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szerint egyhangú szakmai döntés volt az, hogy a Szépírók Társasága számára nem ítélnek meg támogatást, úgy vélik, hogy a szervezet mindezt politikai döntésként próbálja beállítani.

Ahogyan azt tegnap mi is megírtuk, a Szépírók Társasága közleményben hozta nyilvánosságra, hogy miután az NKA tavaly harmadára csökkentette a nekik szánt támogatást, idén teljesen lenullázta azt.

Az NKA közleménye szerint azonban nem így történt.

A Nemzeti Kulturális Alap nem szüntette meg a Szépírók Társaságának támogatását, mert ilyennel nem rendelkezett a Társaság. (…) A Szépírók Társasága – sajnos nem először – a Szépirodalom Kollégiuma által hozott szakmai támogatási döntést politikai döntésnek kívánja beállítani, melyet az általa szervezett adománygyűjtő kampány akciói során kíván felhasználni

– írják a közleményben.

Hozzáteszik: „az NKA projektek (rész)támogatását végzi. Kifejezetten nem feladata és nincs is rá jogszabályi lehetősége, hogy bármely kulturális szervezet működési költségeit finanszírozza, a teljes támogatási igény biztosításával.” A közlemény szerint a pályáztatást kilenc fős szakmai kollégium végzi, amelybe a szakmai szervezetek, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kulturális és Innovációs miniszter három-három főt delegál. „A kurátorok többségi szavazással döntenek, ki-ki a maga szakmai belátása szerint és a maga felelősségére, a demokratikus rendszerek szokásjoga szerint. Jelen esetben elutasító döntés született úgy, hogy egyetlen tagnak sem volt kifogása és észrevétele a szavazati eredménnyel kapcsolatban” – írják.

Czinki Ferenc, a Szépírók Társaságának elnöke a Népszavának azt nyilatkozta, hogy bár a támogatás további csökkentése nem érte volna meglepetésként őket, a teljes támogatás megvonására nem számítottak. Ennek ellenére azonban folytatni fogják a munkát, eddig az állami támogatások mellett magántámogatások – közösségi gyűjtés is indult – és nemzetközi projektek segítségével gazdálkodták ki az anyagiakat, a jövőben az utóbbiakat igyekeznek erősíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik