Kultúra

Dollármilliárdokért veszi meg a Disney a Hulut

BENJAMIN POLGE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
BENJAMIN POLGE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Százszázalékosan a Disney tulajdonába kerül a Hulu streamingszolgáltató azt követően, hogy az eddig nem birtokolt 33 százalékot is megvásárolja a szórakoztatóipari óriás. A cég közleménye szerint az üzletet előreláthatóan december elsején ütik nyélbe.

A konkrét ár jelenleg tárgyalás részét képzi, a cég kalkulációja szerint összesen 8,6 milliárd dollárt, azaz majdnem 3,1 billió forintot fizet a Disney a streamingplatformért.

A Hulu részvényeinek nagy részét már eddig is a Disney birtokolta köszönhetően a Comcast és a Disney 2019-ben létrejött megállapodásának. Ennek részét képezte az a megegyezés is, hogy mindkét cég kötelezheti a másikat az eladásra, illetve a vásárlásra, és a most bejelentett megállapodással egyértelművé vált, hogy a két cég nem vár az előzetesen határidőnek kitűzött 2024-ig a tranzakcióval.

A 2007-ben elstartoló Hulunak jelenleg 48,3 millió előfizetője van (szemben a Disney 146,1 milliós bázisával), jelenleg az Egyesült Államokban és Japánban érhető csak el.

A Disney-nek távolról sem ez az első méregdrága bevásárlása: a 8,6 milliárd dolláros vételár szinte aprópénznek tűnik ahhoz képest, amennyit a 20th Century Foxért fizetett 2019-ben a szórakoztatóipar egyik legnagyobb fúziója során.

Kapcsolódó
Fütyörésző egér, halott őz és a világ összes pénze – százéves a Disney
Walt Disney és a bátyja, Roy száz évvel ezelőtt alapították meg a Disney stúdiót. Ami akkor még egy csak egy családi rajzfilmgyártó műhely volt, mára a világ legnagyobb szórakoztatóipari vállalata lett. Hogyan?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik