Kultúra

II. Erzsébet novemberben a Netflixen is elbúcsúzik

Netflix
Netflix
Nagyon komoly kínálattal érkezik a november: olyan neves sorozatokhoz érkezik új évad, mint a Fargo, a Julia, a For All Mankind vagy az Utolsó befutók, és lesznek olyanok is, amelyek el is búcsúznak, mint A rezervátum kutyái, és nem utolsósorban A korona. Sokan várják a Pulitzer-díjas regényből készült, sztárok sorát felvonultató A láthatatlan fényt is, miközben újratöltenek legendás szitkomot (Frasier), maffiasorozatot (Suburra: Mindörökké) és szörnyfilmet is (Monarch), de simán lehet, hogy mind közül a netflixes akciómarháskodás, a Total KO lesz majd a legnézettebb. Novemberi sorozatajánló.

Tom Jones, Epic Drama

November 1.

Henry Fielding 18. századi regényklasszikusának négyrészes sorozatfeldolgozásában Solly McLeod és Sophie Wilde alakítják a főszerepeket.

A láthatatlan fény, Netflix

November 2.

A hónap egyik legjobban várt premierje az Anthony Doerr azonos című regényéből készült sorozat, melyet Steven Knight (portrénk róla itt, Doerr-ral készült interjúnk pedig itt olvasható) készített, rendezője Shawn Levy (Stranger Things), és a középpontjában egy nagy értékű gyémántot birtokló, vak, francia lány és egy német katona találkozása van a második világháború idején. A részben Budapesten forgatott sorozat főbb szerepeit Aria Mia Loberti, Louis Hofmann, Mark Ruffalo, Hugh Laurie és Lars Eidinger alakítják.

Frasier, SkyShowtime

November 3.

A kilencvenes évek kultikus vígjátéksorozata visszatér, a főszerepben újra Kelsey Grammerrel, aki visszaköltözik Bostonba, ahol új kihívásokkal néz szembe, és valóra válhatja régi álmait is.

Los Billis, Amazon Prime Video

November 3.

A valós események által inspirált kolumbiai sorozat egy baráti társaság felnőtté válását meséli el a 80-as évek Bogotájában, ahol egy generáció identitáskeresését követhetjük nyomon.

A szabó 3, Netflix

November 3.

A török drámasorozatnak már a harmadik évada érkezik, miközben csak májusban mutatták be az elsőt. Az új évadban várhatóan egy szerelmi háromszög lesz a fókuszban, miután Peyami viszonyt kezd barátja, Dimitri feleségével, Esvettel.

Ferry, a sorozat, Netflix

November 3.

A népszerű holland sorozat, az Undercover (Páros küldetés) főgonosza, Ferry Bouman (Frank Lammers) kapott már egy előzményfilmet Ferry címmel, most pedig egy sorozat is érkezik, melyből megtudhatjuk, hogyan építette fel drogbirodalmát.

A napfény jótékony hatása, Netflix

November 3.

A koreai sorozat középpontjában a pszichiátriai osztály szakképzett ápolónője és a gondozásában lévő betegekkel való kapcsolata áll. A romantikus sorozat főhősnője azon van, hogy fényt hozzon a betegek életébe.

The Buccaneers, Apple TV+

November 8.

Az Edith Wharton befejezetlen utolsó regénye alapján készült nyolcrészes sorozat egy csapat vidám, fiatal amerikai lányt követ, akik az 1870-es évek Londonjában akarnak férjeket szerezni, de közben az angol és az amerikai kulturális különbségek is felszínre kerülnek. A főbb szerepeket Kristine Froseth és Alisha Boe alakítják, de feltűnik az ismertebb nevek közül Christina Hendricks is. A trailer ismeretében kockázat nélkül kijelenthető, hogy az Apple TV+ meg szeretné csinálni a saját Bridgertonját.

Télapuk 2, Disney+

November 8.

Igen, már november 8-án karácsony lesz (legalábbis a Disney+-on), a Calvin család pedig visszatér a karácsonyi körútjáról, és új kalandok várják.

Elkövetők, Disney+

November 8.

Az Elkövetők ott kezdődik, ahol a legtöbb bűnügyi dráma véget ér: egy rablás után, amikor az elit bűnözőkből álló csapat már külön utakon jár, és megpróbálja maga mögött hagyni régi életét, ám egy könyörtelen bérgyilkos egyenként célba veszi őket. Miért követi őket? És vajon időben megtalálják-e egymást, hogy megvédjék magukat és a szeretteiket?

Rapsh!t 2, HBO Max

November 9.

Issa Rae (Insecure) vígjáték-sorozatában Shawna (Aida Osman) és Mia (KaMillion) hiphop-karriert szeretnének, és a második évadban még közelebb kerülnek a sikerhez, hiszen már lemez és turné is van a láthatáron.

A megszelídíthetetlen, Netflix

November 9.

A sorozat valódi történetet dolgoz fel: a spanyol cirkuszművész Ángel Cristo és a színésznő Bárbara Rey házasságát, mely milliós üzletté válik ugyan, de a reflektorfény mögött drogfüggőség, szerencsejáték és hűtlenségi problémák rejtőznek.

For All Mankind 4, Apple TV+

November 10.

Az elismert alternatív történelmi sorozat abban a valóságban játszódik, ahol a Szovjetunió nyerte az űrversenyt. Ezúttal már a kétezres évekbe lép a történet, melyben már a Mars gyarmatosítása a cél.

Az élet dicsérete 4, Epic Drama

November 14.

A James Herriot önéletrajzi regényei alapján készült sorozat főhőse James, a vidéki állatorvos (Nicholas Ralph) ezúttal már házasemberként gyógyít, az új évadban viszont egy másik szereplő, Siegfried (Samuel West) életében is felbukkan végre a romantika.

Egy gyilkosság a világ végén, Disney+

November 14.

Egy krimisorozat, melynek főhőse a Z generációs amatőr detektív és tech-érzékeny hacker, Darby Hart (Emma Corrin). Darbyt nyolc másik vendéggel együtt egy visszahúzódó milliárdos (Clive Owen) meghívja egy távoli helyen tartott elvonulásra, ám amikor az egyik vendéget holtan találják, Darbynak minden képességét be kell vetnie, hogy bebizonyítsa, hogy gyilkosság történt, mielőtt a gyilkos újabb életet oltana ki. (A premiert augusztusról tolták át novemberre.)

Suburra: Mindörökké, Netflix

November 14.

A Suburra film illetve sorozat folytatásában a gengszter Spadino (Giacomo Ferrara) visszatér Rómába, ahol a káoszt kihasználva megpróbálja visszaszerezni a hatalmat a város felett.

A Német Ház, Disney+

November 15.

A Disney saját gyártású német sorozata főhőse az eljegyzés előtt álló Eva Bruhns (Katharina Stark), akit felkérnek, hogy tolmácsoljon egy SS-tisztek ügyéről szóló tárgyaláson. Szülei és leendő vőlegénye is megpróbálják lebeszélni, de ő az ösztöneire hallgat, és elvállalja a munkát. Hamarosan azonban rájön, hogy sokkal személyesebb kapcsolata van a perrel, mint azt valaha is gondolta volna.

Minden rendben, Disney+

November 15.

Egy saját gyártású francia sorozat is debütál a Disney+-n, melynek első két részét Eric Rochant rendezi, aki minden idők egyik legjobb francia sorozatát (Le bureau, magyarul Legendák hivatala) jegyezte. Az egy kémsorozat volt, ez viszont egy családi dramedy, mely azt mutatja be, hogyan küzdhet meg sikerrel egy átlagos család az egyik gyerek súlyos betegségével.

Julia 2, HBO Max

November 16.

A tévés főzőműsorával halhatalanná vált Julia Childról szóló életrajzi sorozat új évadában Julia (Sarah Lancashire) visszatér Dél-Franciaországba, ahol újra együtt dolgozhat szerzőtársával, Simca Beckkel (Isabella Rossellini), és az egyébként is pozitív kisugárzású sorozattal ennél jobb nem is történhetne.

A korona 6, Netflix

November 16.

Lezárul a Netflix és Peter Morgan monumentális vállalkozása, és az utolsó évad stílszerűen az egyetlen olyan is egyben, amit már II. Erzsébet halála után készítettek. Az évad az 1997 és a 2005 között történteket eleveníti fel, így Diana halálát, a Tony Blair-korszakot, valamint Károly és Camilla esküvőjét.

Monarch: A szörnyek hagyatéka, Apple TV+

November 17.

A 2014-es Godzilla film sorozatos folytatásában két testvér, apjuk nyomdokaiba lépve felfedezik családjuk kapcsolatát a Monarch nevű titkos szervezettel. Ez mindenféle titkokhoz vezeti el őket a szörnyekkel kapcsolatban. A főbb szerepekben Kurt Russell, Anna Sawai és Kiersey Clemons láthatók.

A szent család 2, Netflix

November 17.

A sokkoló titkot rejtegető, és Madridban új életet kezdő családról szóló spanyol thriller sorozat első évada egy igazi cliffhangerrel, vagyis egy autóbalesettel végződött. Vajon kiderül ebben az évadban, mi lesz Gloriával (Najwa Nimri)?

Nincs itt semmi látnivaló, Netflix

November 17.

A mexikói sorozat főhőse Alexis, egy vak fiatalember, aki sikeres komikus szeretne lenni, a világ legnagyobb városába költözik, legjobb barátja és „menedzsere”, Charly kíséretében, aki központi idegrendszer bénulásban szenved. Mi baj lehet?

Vasutasok: A bhopáli katasztrófa története, Netflix

November 18.

Az 1984-es bhopali tragédiát a világ eddigi legsúlyosabb ipari katasztrófájának tartják. Az indiai város üzemében bekövetkezett gázrobbanás több mint kétezer ember halálát okozta, a sorozat pedig most azokról a vasutasok előtt tiszteleg, akik emberek ezreit mentették meg.

Fellow Travelers, SkyShowtime

November 19.

A Thomas Mallon regényéből készült sorozat két férfi szerelmét meséli el, akik az ötvenes években ismerkednek meg, és kényszerűségből titkos kapcsolatuk átível a vietnámi háborún és az AIDS-járványon is. A főszerepeket Matt Bomer és Jonathan Bailey alakítják.

Hajsza a Szalamandra után, Direct One

November 21.

A Direct One szokásához híven újra több, pár évvel ezelőtti, de Magyarországon korábban nem látható sorozatot mutat be ebben a hónapban is, így a Tiszta bűn (Spotless) című brit-francia, 2015-ös sorozatot, illetve a Sötét fény (Midnight Sun) című svéd-francia krimit. Valamint ezt a bolgár bűnügyi thrillert is, melyet 2021-ben mutattak be, és egy nyomozó házaspárról szól, akik tizenegy évvel gyerekük meggyilkolása után újra kénytelenek felvenni az ügy fonalát.

Fargo 5, HBO Max

November 21.

Noah Hawley díjnyertes sorozatának ötödik évada 2019-ben játszódik Minnesotában és Észak-Dakotában. Miután egy váratlan eseménysorozat miatt Dorothy „Dot” Lyon (Juno Temple) összetűzésbe kerül a hatóságokkal, hirtelen visszazuhan abba az életbe, amelyről azt hitte, hogy maga mögött hagyta. Jon Hamm egy seriffet alakít, aki már régóta keresi Dotot, és játszik a sorozatban Jennifer Jason Leigh is.

Dreamland, SkyShowtime

November 21.

A brit vígjátéksorozat Sharon Horgan legújabb alkotása, aki tavaly a Bad Sistersszel dobott nagyot. Abban is négy nővér szerepelt, mint ahogy a Dreamlandben is: itt a történet kezdetén a legidősebb, Trish (Freema Agyeman) terhes a harmadik gyerekével, két húga és anyjuk izgatottan várják a nagy eseményt, ám váratlanul színre lép a negyedik nővér, Mel (Lily Allen), és ez azzal fenyeget, hogy elszabadul a pokol. (A sorozatot eredetileg júliusban mutatták volna be, később csúszott a magyar premier novemberre.)

Látszólag normális, Netflix

November 24.

A svéd sorozatban egy látszólag tökéletes család világa összeomlik, amikor egy sokkoló gyilkosság bebizonyítja, hogy hajlandóak kétségbeesett lépésekre is, hogy megvédjék egymást.

Utolsó befutók 3, Apple TV+

November 29.

Visszatér Jackson Lamb (Gary Oldman) és a parkolópályára tett kémekből álló csapata, hogy újabb veszélyes ügyet oldjon meg: egy isztambuli romantikus kapcsolat azzal fenyeget, hogy Londonban lelepleződik egy eltemetett MI5-titok. Lambék olyan összeesküvésbe keverednek, amely nemcsak a Slough House, hanem maga az MI5 jövőjét is veszélyezteti.

American Horror Stories 3, Disney+

November 29.

Ryan Murphy népszerű horrorsorozatának antológiasorozatos leágazása négy új epizóddal tér vissza, melyek mind külön sztorikat mesélnek el, az egyikben egyebek mellett Gwyneth Paltrow is feltűnik.

A rezervátum kutyái 3, Disney+

November 29.

„A rezervátumi kamaszok egyszerre humoros és drámai története az egyik legeredetibb dolog, amit a képernyőn láthatunk mostanában” – írtuk korábban Taika Waititi és Sterlin Harjo amerikai őslakosokat felvonultató, és azok problémáiról hitelesen beszámoló sorozatáról. A harmadik és egyben befejező évad a főhősöket Kaliforniában találja, ahonnan valahogy haza kell keveredniük, miközben az élet nem áll meg a rezervátumban sem.

Total KO, Netflix

November 30.

„Akció-dramedy” a leírás szerint a sorozat meghatározása, és az amerikai fegyveres erők különböző ágaiból összeállított elit csapatról szól, melynek feladata megakadályozni egy terrortámadást Las Vegasban, mely az egész várost elpusztítaná. A bombát hatástalanítják is, ahogy kell, majd elmennek bulizni, amikor is kiderül, hogy félrevezették őket, és a valódi bomba nagyon is kész arra, hogy felrobbanjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik