Kultúra

A Beatlesről készült legkorábbi, eddig ismeretlen filmfelvétel szerepel az új klipben

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A Get Back című, nagy sikerű dokumentumfilmje után Peter Jackson rendező folytatja kapcsolatát a Beatlesszel: karrierje során most először rendez videoklipet, mégpedig a zenekar utolsó dalához, a Now and Thenhez. A klipben eddig nem látott felvételek lesznek láthatóak a zenekarról, többek között az, amit Jackson úgy jellemez, hogy „néhány értékes másodperc, amikor a Beatles bőrszerkóban lép fel, a Beatles legkorábbi ismert és eddig soha nem látott filmfelvétele”.

A Now and Thenben mind a négy Beatles-tag játszik, így George Harrisonnak az 1995-ben felvett gitárszólói, John Lennonnak pedig a 70-es évek végén készült demóról felvett énekhangja hallható. Jackson tagja volt annak a csapatnak, amely mesterséges intelligenciával segített szoftverrel elkülöníteni Lennon énekét a demófelvételből, miután már a Get Back készítése során is használta ezt a technológiát, hogy elkülönítse a Beatles utolsó albumain, a Let It Be és az Abbey Road című albumokon szereplő dalok felvételi folyamatának különböző részeit.

Hosszú nyilatkozatában Jackson most leírta, hogy a kliphez rengeteg felvétel állt rendelkezésére, amivel dolgozhatott, nagy részük 1995-ben készült, amikor Harrison, Paul McCartney és Ringo Starr megpróbálták kidolgozni a Now and Then egy olyan változatát, amely sosem készült el. Lennon fia, Sean és Harrison özvegye, Olivia „néhány nagyszerű, eddig nem látott házimozi felvételt” biztosított, míg Pete Best, a Beatles eredeti dobosa a bőrkabátos előadásról készült felvételeket, írja a Guardian.

Kapcsolódó
Jó néhány hamis legendával leszámol az új Beatles-sorozat
Peter Jackson a Beatles legnehezebb korszakáról készített dokumentumfilm-sorozatot, ami egész más képet mutat a szétesés küszöbére jutott zenekarról, mint amit eddig ismertünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik