Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan a Szovjetunió és a kelet-európai országok közös, Interkozmosz programjának köszönhetően közel kilenc napot töltött az űrben.
Az 1980. május 26-án útnak indult Szojuz-36 legénységének tagjaként így számos magyar műszer került rövid időre az űrbe – közülük a Pille továbbfejlesztett verziója ma is használatban van a Nemzetközi Űrállomáson –, a Földön maradókat pedig a legkülönbözőbb reklámtárgyakkal és fogyasztási cikkekkel kényeztette az állam.
A boltokban egymilliónál is több termék jelent meg, a mintás kendőktől a tollakon és a kitűzőkön át a csokoládékig, magukon viselve az Interkozmosz logóját, egy sem volt közülük annyira meglepő, mint
A kalocsai mintás papírdobozban egy szövetkendő, illetve öt kis konzerv lapult, bennük különböző ételekkel.
A szettek egy részében
- rakott káposztát,
- virslis babsalátát,
- sonkát,
- libamájpástétomot, illetve
- a rejtélyes nevű, de valójában disznósajt-kockákból álló magyaros étvágyfalatok nevű gasztronómiai szörnyet
találhattuk volna – ahogyan ezt a Facebookon nemrég Arató Mátyás által megosztott képsorozat darabjainál is láthatjuk:
Nem ez volt azonban az egyetlen verzió: az Index a repülés negyvenedik évfordulóján megjelent sorozatában például egy egészen más menü látszik, benne
- egy sertéspörkölttel,
- két sült vagdalthússal,
- illetve két vagdalt sertéshússal,
amik között ízüket tekintve nem lehetett túl nagy különbség.
A konzervcsomag űrbe eljutó verziója mindezeknél egy fokkal elegánsabb külsejű, illetve tartalmú lett:
Farkas a Szojuzon egy díszes alumíniumkonténerbe helyezett tíz filctálcát tudott szétosztani az éhes társai közt, akik így minden esetben négy, egyenként száz grammos konzervet kaptak, bennük a fenti két túlélőnél említett ételeken felül olyan csodákkal, mint a
- sült csirke aszpikban,
- füstölt marhanyelv aszpikban,
- valamint a libamájpástétom.