Kultúra ismeretlen budapest

Új gazdát keres a budapesti Columbo-szobor öntőformája

MTI / Marjai János
MTI / Marjai János
Aki megveszi, az a kertjébe állíthatja a Falk Miksa utca lezárásánál álló szobor másolatát. Feltéve, ha akarja.

Hatszázezer forint – ennyiért keresi új gazdáját a 2014-ben, a pesti belvárosban felállított Columbo-szobor eredeti, több részből álló öntőformája.

Az V. kerületi Tiéd a Belváros-frakció vezetője, Kovács Alex Gábor által észrevett hirdetést a szobrot készítő, két évvel ezelőtt elhunyt Fekete Géza Dezső örököse árulja, így aki megvásárolja, az akár a saját kertjébe is készíthet egy másolatot a méretes bronzszoborról, ami Peter Falkot legismertebb szerepében, Columboként, jellegzetes testtartásban ábrázolja.

A műnek a karakter basset houndja – aminek a modellje egy, valóban a környéken élő kutya volt – is a része, a levegőben pedig ott lebeg a nyomozó gyakran hajtogatott mondata:

Csak még egy kérdés!

Falknak egyébként a városi legendával ellentétben semmilyen bizonyított kapcsolata sincs a mögötte lévő utca nevét adó Falk Miksával, így a budapesti zsánerszobrok egyik legkedveltebb darabja valójában csak ráerősít az alaptalan történetre.

Kovács Alex Gábor posztjában hozzáteszi:

ők annak idején a mindenki által Rodolfóként ismert bűvésznek, Gács Rezsőnek állítottak volna szobrot, aki a közeli Kálmán Imre utca 14-ben élt, erre azonban máig sem került sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik