Kultúra

Hatezer kötetnyi Da Vinci-kódot zúzott be, hogy Orwell 1984-ét nyomtassa belőle újra

STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Dan Brown A Da Vinci-kód című könyvének több ezer kópiáját hasznosította újra David Shrigley brit művész, hogy abból ismét kiadhassa George Orwell klasszikusát, az 1984-et. A képzőművész most többszáz fontért árulja az újrahasznosított könyveket – írja a BBC.

Shrigley-t akkor szállta meg az ihlet, amikor hallott a Swansea-ben található Oxfam adománybolt virálissá váló posztjáról. 2017-ben ugyanis az üzletvezető, Phil Broadhurst tett közzé egy olyan képet, amelyen egy kupacnyi Da Vinci-kód volt egy üzenettel, amelyben arra kérte a vásárlókat, hogy a Brown-kötet helyett inkább vinyl lemezeket hozzanak be. Az adománybolthoz ugyanis addigra akkora mennyiségben vittek be a kötetből, amennyire nem volt szükségük. Broadhurst szerint egy ilyen sikerkönyvnél ez nem meglepő, évekkel korábban mindenki könyvespolcán ott volt a konspirációs thriller, nem véletlen, hogy a selejtezéseknek is nagyobb eséllyel esett áldozatul A Da Vinci-kód.

Shrigley egy újságban látta a történetet, elmondása szerint ellenállhatatlan vágy ébredt benne, hogy megszerezze ezeket a könyveket. Ekkor kezdte el gyűjteni a kiselejtezett Brown-köteteket, előbb adományboltokban és bolhapiacokon, majd olyan újrahasznosító telepeken, ahol megunt könyveket zúznak be. Összesen hatezer példányt sikerült szereznie, ám ekkor még nem tudta, mit kezd majd vele.

Rövidesen ehhez is ihletet kapott: éppen akkoriban olvasta újra az 1984-et, amely 2020-ban vált szabadon kiadhatóvá – az írók halálát követő hetven év leteltével válnak közkinccsé, bárki által kiadhatóvá a műveik –, innen jött az ötlet, hogy a könyveket újrahasznosítva újakat adjon ki belőlük, ezúttal Orwell klasszikusát.

 Ez nem irodalomkritika

– szögezte le Shrigley, úgy véli, hogy két ötlet találkozásából született egy remek kollaboráció.

A könyvekből 1250 kötet készült, a művész bevallása szerint hatszámjegyű összegbe került az egész projekt. Ennek megfelelően az áruk is borsos:

495 fontba, azaz 217 ezer forintba kerülnek, ám ez még az akciós ár az első 250 vevőnek, akik az ominózus posztot megosztó üzletben vásárolhatják meg a könyvet. A maradék ezer példányt már 795 fontért, azaz 350 ezer forintért árulja majd a férfi a honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik