Kultúra

Meghalt a Rocky-filmek sztárja, Burt Young

Andrew H. Walker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Andrew H. Walker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Nyolcvanhárom évesen meghalt Burt Young amerikai színész, aki a Rocky-filmekben a címszereplő sógorát, Paulie Penninót alakította, amelyért Oscarra is jelölték. Halálhíréről lánya számolt be a New York Timesnak. 

A New York-i születésű Young tizenhat évesen csatlakozott a tengerészgyalogosokhoz, a hadseregben kezdett bokszolni. Színészkarrierjét elsősorban az olasz-amerikai szerepek jellemezték, ide tartozott az is, amely aztán világhírűvé tette: 1976-ban megkapta Paulie Pennino szerepét a Rockyban, a bokszoló feleségének testvérét, egyben Rocky legjobb barátját játszotta. Alakításáért Oscarra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában. A szerepet hat filmen keresztül, egészen a 2006-os Rocky Balboáig ő alakította, a karakter halála miatt azonban a 2015-ös Creedben már nem tért vissza.

Ikonikus szerepe mellett olyan filmekben tűnt fel, mint a Kínai negyed, a Volt egyszer egy Amerika vagy A szerencsejátékos. Young a színészkedés mellett festett – a Rocky Balboában fel is tűnik néhány képe – emellett íróként jegyzett egy regényt és több színdarabot is.

A színésztől maga Rocky, azaz Sylvester Stallone is búcsúzott, aki rendkívüli embernek és művésznek nevezte Youngot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sly Stallone (@officialslystallone) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik