Kultúra

Százéves szanatóriumépület tűnt el Siófokról, nyolcvanhat lakás épülhet a helyén

Darabanth Aukciósház
Darabanth Aukciósház
A Balaton két világháború közti arcának egy újabb darabja tűnt el.

Néhány hónappal ezelőtt nyom nélkül eltűnt Siófok látképéből az 1911-ben Zsófia főhercegnő gyermekszanatórium néven megnyílt villaépület, ami később Bezerédj Viktor nevét vette fel – derült ki a Balatoni értékmentés nevű Facebook-csoportból.

A gyerekek ingyenes gyógyítására, illetve üdültetésére létrejött épületben a II. világháború után egy ideig továbbra is eredeti célját szolgálta, majd vállalati üdülővé alakították. A rendszerváltást követő privatizáció során magántulajdonba került épület 2023 tavaszáig ÉVA Villa néven, szálláshelyként működött, majd elbontották – olvasható a posztban, ami hozzáteszi:

a terület ma üresen várja a következő gazdáját.

A Baross Gábor utca nyitányánál álló földdarab 2023 júniusában rögzített Google-utcaképe szerint valóban új tulajdonost keres, ezt pedig az ingatlaniroda honlapja is megerősíti: a 4413 négyzetméteres telek 1,2 milliárd forintért várja az új tulajdonosát.

Kérdés, milyen célú épület kerülhet majd a helyi védettséget sajnálatos módon sosem szerző, néhány hónapja már nem létező üdülő helyére, a jelenlegi gazda, a PS21 Residence Kft. azonban elkészíttette az utód terveit – derült ki az építési hatósági adatbázisból.

Pest-Buda Aukciósház Száz évvel ezelőtt, fénykorában, az akkor még gyéren beépített Balaton-parton.

Az egy többek közt sportszerek forgalmazásával, ökoházakkal, élelmiszergyártással, illetve kölcsönökkel – utóbbi tevékenységéért a PSZÁF egyszer húszmilliós bírságot szabott ki – is foglalkozó vállalkozóhoz kapcsolódó cég 2022. augusztus 31-én két, egyenként negyvenhárom lakásos társasházra kapott engedélyt.

A fehér vakolattal, üvegkorlátokkal, illetve szürke nyílászárókkal megálmodott, tetőteraszos, lapostetős házak rajzai az adásvételi szerződés részeként jó eséllyel a következő gazdához vándorolnak majd, így a legvalószínűbbnek az az opció tűnik, hogy a jövőben ezek fognak megvalósulni.

ÉTDR

A főbb beépítési határokat szinte maximálisan kihasználó, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által engedélyezett tervhez publikus látványtervek nem kapcsolódnak, a homlokzatokat mutató – az építésziroda nevét megszokott módon nem mutató – lapokból (ezek itt érhetők el) a lényeg azonban így is tökéletesen látszik:

A Balaton pedig szegényebb lett egy, az elmúlt száz évben többször átépített, de az unalmas dobozzá vált az utolsó pillanatig elkerülő, nem bontásra érett állapotú századfordulós épülettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik