Kultúra

Két magyar filmet is jelöltek az Európai Filmdíjra

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet

Nyilvánosságra hozta az Európai Filmakadémia az Európai Filmdíjra jelölt alkotások listáját az animációs és a rövidfilm kategóriákban: a Műanyag égbolt és a 27 is kapott jelölést – derült ki a Nemzeti Filmintézet közleményéből. Az Európai Filmdíjak mintegy négy évtizedes történetében most először jelöltek magyar alkotást az animációs mozifilm kategóriában. Az elismeréseket december 9-én Berlinben 36. alkalommal adják át, a díjakról 4600 filmakadémia tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában.

A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

Szintén jelölték Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét, amely idén a cannes-i filmfesztivál legjobb rövidfilmért járó Arany Pálma-díját is hazavihette. Az alig tízperces rövidfilm egy 27 éves lány egzisztenciális válságáról szól, aki a szüleivel él, nyomasztó patthelyzetéből bulizással és szexuális fantáziálással próbál kizökkenni. A Franciaországban élő rendezőnő filmtervét a Nemzeti Filmintézet korábban háromszor utasította el, így végül francia pénzből készült el.

A magyar versenyfilmek száma azonban még nem végleges, Reisz Gábor Magyarázat mindenre című alkotása ugyanis bekerült a legjobb nagyjátékfilmek negyvenes shortlistjére, amelyet majd november 7-én szűkítenek le a végleges jelöltekre.

Interjúnk Buda Flóra Annával itt olvasható:

Kapcsolódó
Buda Flóra Anna: Gyanús volt, hogy a cannes-i gálán végig mellettem állt egy kamera
Buda Flóra Anna mindössze a harmadik magyar animációs rendező, aki rövidfilmes Arany Pálmát nyert Cannes-ban. Nyár elején hazalátogatott: nem létező filmtámogatásról, franciaországi élményeiről és a díj furcsa hangjáról is beszélgettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik