Kultúra

A Magyarázat mindenre felkerült az Európai Filmdíj shortlistjére

Proton Cinema / Cirko FIlm
Proton Cinema / Cirko FIlm
Reisz Gábor filmje újabb fontos díj közelében.

Az Európai Filmakadémia kihirdette az Európai Filmdíj rövidlistáját, melyre Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje is felkerült. Az Akadémia korábban már kihirdetett tizenkilenc esélyest, amelyek mellé most még huszonegy alkotás került fel, így összesen negyven filmből választják majd ki a jelölteket, amelyeket november 7-én hirdetnek ki, a díjátadó pedig december 9-én lesz Berlinben. Legutóbb magyar film 2017-ben volt a díj közelében: a Testről és lélekrőlt jelölték, ám végül abban az évben A négyzet című Ruben Östlund-film nyert.

A Magyarázat mindenre mellett a shortlistre frissen bekerült filmek között ott van például Agnieszka Holland Zöld határ című, Lengyelországban politikai botrányt okozott filmje, a már korábban kiválasztott filmek között pedig olyan fesztiválkedvencek, mint az Egy zuhanás anatómiája, a Cinefestet megnyert Rigó, rigó, szederinda vagy a Hulló levelek. A teljes shortlistet itt lehet végigböngészni.

Az Európai Filmakadémia kiemeli: a shortlistes filmek több mint negyven százalékát női rendező jegyzi.

A Magyarázat mindenre a Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával készült magyar-szlovák koprodukcióban, a hazai és nemzetközi filmes sajtó érdeklődésének középpontjában áll, a Hollywood Reporter például a film kapcsán neofasisztának nevezte Orbán Viktort. A film díjat nyert Velencében, a hazai mozikba pedig október 5-én kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik