Kultúra

A botrányok után egész gyűjteményét digitalizálja a British Museum

Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A lopások ellen védekeznek a nagyobb hozzáféréssel.

Egész gyűjteményének digitalizálását tervezi a londoni British Múzeum. A szerdai bejelentésre a múzeumban történt lopásokat követően került sor – írja az MTI. Az még augusztusban derült ki, hogy mintegy kétezer műtárgyat loptak el vagy tűnt el a British Múzeumból. A világ egyik leglátogatottabb múzeumában azóta lezajlott belső vizsgálat az intézmény működésének hiányosságaira világított rá, és ez igazgatójának távozásához vezetett.

Lépéseket tettünk a biztonság megerősítésére, és immár bizonyosak vagyunk abban, hogy ilyen jellegű lopás nem fordulhat elő ismét

– hangsúlyozta Mark Jones, a múzeum ügyvezető igazgatója közleményében. Jones meggyőződése, hogy a gyűjtemény biztonságát nem csupán a megerősített biztonsági rendszer garantálhatja, hanem az, ha nagyobb hozzáférést nyújtanak a gyűjteményhez.

George Osborne, a múzeum kuratóriumi elnöke a közelmúltban válaszolt azokra a kérdésekre a brit parlament kulturális, média- és sportbizottsága előtt, hogy hogyan történtek a lopások, és milyen intézkedéseket tettek arra, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő. A lopások ügyében a londoni Metropolitan rendőrség is nyomozást indított, a múzeum pedig elbocsátotta egyik alkalmazottját is. A javaslatban szereplő ötéves digitalizációs projekt mintegy 2,4 millió feltölthető vagy frissítendő rekordot tartalmazna. A múzeum honlapja szerint az intézmény gyűjteményében legkevesebb 8 millió tárgy szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik