Kultúra

2000 műtárgyat loptak el a British Museumból, de egy része már visszakerült

Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Az igazgató belebukott a botrányba.

A British Museumnak sikerült visszaszereznie a gyűjteményéből ellopott és gyűjtőknek eladott tárgyak egy részét – jelentette be szombaton George Osborne egykori brit pénzügyminiszter, aki 2021 óta a múzeum kuratóriumi elnöke. A lopási botrány az utóbbi hetekben bontakozott ki a világ egyik legrangosabb múzeuma körül, George Osborne szerint mintegy kétezer ellopott tárgyról van szó, és ezek egy része már visszakerült. Hozzátette, hogy biztos volt benne, hogy becsületes emberek visszaadják majd a lopott műkincseket, ha találkoznak velük, de azzal is tisztában van, hogy mások feltehetően nem így járnak majd el.

A British Museum több mint 8 milliós gyűjteményéből csak mintegy 80 ezret állítanak ki a bemutatótermekben. A kuratórium elnöke elismerte, hogy a hatalmas gyűjtemény nem minden tárgyát kategorizálták, és az elkövető, aki ezt tudta, szinte minden veszély nélkül kivihette őket az épületből. Osborne azt mondta, nem hiszi, hogy a múzeum vezetése megpróbálta volna elhallgatni a botrányt, amikor a lopások először ismertté váltak, de elismeri, hogy sokáig „nem tudták elhinni, hogy az egyik alkalmazott áll a lopások mögött”, és többet tehettek volna az egész megelőzéséért. Osborne azt is mondta, hogy ez egy hatalmas zűrzavar, amit helyre fognak hozni.

A brit média szerint egy belső vizsgálat eredményeként elbocsátották az intézménytől Peter Higgst, a görög gyűjtemények egykori őrzőjét, aki 30 évig dolgozott a múzeumban. Maga Higgs tagadja, hogy köze lenne a hiányzó tárgyakhoz – írja az MTI.

A The Daily Telegraph szerint a Peter Higgs által állítólag ellopott tárgyak együttes értéke több millió font is lehet. A lap korábban arról számolt be, hogy az ellopott tárgyak közül néhányat 40 fontért kínáltak eladásra az eBay-en, bár valós értékük eléri az 50 000 fontot. Az ellopott tárgyak származási ideje a Kr.e. 15. századtól a Kr.u. 19. századig terjed. A lopási botrány miatt Hartwig Fischer múzeumigazgató pénteken benyújtotta lemondását, miután kiderült, hogy félrekezelt egy 2021-es vizsgálatot az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik