Kultúra

Megfeneklettek a tárgyalások a színészek és a stúdiók közt

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP

Hiába egyeztek meg a forgatókönyvírók a hollywoodi stúdiókkal, a színészek továbbra is sztrájkolnak, és a tárgyalások jelenlegi helyzete alapján ez egy ideig még így is marad.

Szerdán megakadtak ugyanis az egyeztetések a klasszikus stúdiókat és streamingszolgáltatókat tömörítő szövetség, az AMPTP és a színészcéh, a SAG-AFTRA közt. A Variety arról ír, hogy az előbbiek szerint túlságosan nagy szakadék tátong a két fél törekvései között, míg az utóbbiak úgy vélik, az AMPTP kifejezetten erőszakos taktikával nyomul, és ahelyett, hogy megfontolnák a SAG-AFTRA ajánlatát, inkább felállnak a tárgyalóasztaltól, és távoznak. A színészcéh mélységes csalódásként jellemezte a tárgyalásokat, és arra bíztatja a szakszervezet tagjait, hogy ismét foglalják el a sztrájkolók közt a helyüket szolidaritásuk jeleként.

Jóhiszeműen tárgyaltunk velük annak ellenére, hogy a múlt heti ajánlatuk egészen sokkoló volt: kevesebbet kínáltak, mint  a sztrájk előtt

– állt a SAG-AFTRA közleményében.

A vita legkényesebb pontja a streaming utáni részesedések kérdése. A színészcéh 2 százalékos részesedést szeretne, a stúdiók viszont nem fogadják el ezt azzal érvelve, hogy mindez évi 800 millió dollárt jelentene, amelyet óriási gazdasági terhet róna rájuk. A SAG-AFTRA szerint óriási túlzás, mivel az ajánlatuk szerint évente felhasználónként 57 cent illetné őket.

A mesterséges intelligencia terén sem jutottak dülőre, úgy vélik, hogy a stúdiók álláspontja nem egyértelmű ebben a témában sem, amely a szénészcéh szerint az AMPTP egész taktikáját jellemzi.

Ugyanazt a bukott stratégiát alkalmazzák velünk szemben, amit a WGA-val (az írócéh – a szerk.) szemben is: félrevezető információkkal próbálják megtéveszteni a tagjainkat, hogy megingassák őket a szolidaritásukban, és nyomás alá helyezzék tárgyalóinkat. De ahogy az írók, a mi tagjaink is okosabbak ennél, nem tudnak átverni minket

– idézi a lap a közleményt.

Kapcsolódó
A sztrájkoló írók most győztek, de ez nem hozza vissza a sorozatok aranykorát
A múlt heti megegyezés óta egyre több részlet szivárog ki a hollywoodi forgatókönyvírók és a stúdiók megegyezéséről. Tényleg az írók sikerével végződött-e a sztrájk, és milyen következményei lesznek a megállapodásnak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik