Kultúra

„Nincs már helikopter, se fent, se lent. Minden spicli nekem jelent” – Tóni Montana klippremier

A Bankrupt zenekar új klipje a 24.hu-n debütál. De vajon ki az a Tóni Montana?

Nyáron jelent meg a Bankrupt zenekar legújabb lemeze, amelynek társadalomkritikus élét jelzik már az olyan dalcímek is, mint a Viktorland, a Keresett a Feri, illetve a címadó Illiberal Holiday. Ebbe a sorba illeszkedik az albumhoz – aktualizált szöveggel – újra felvett Tóni Montana is, és ha a magyar politikai élet kulcsfiguráit gyakran megéneklő zenekar miatt még nem is fognánk gyanút, a dal kezdősorai azonnal sejtetik, hogy a cím magyaros írásmódja nem véletlen, ugyanis itt nem feltétlenül az Al Pacino-féle filmklasszikus, A sebhelyesarcú gengszteréről van szó:

Nincs már helikopter, se fent, se lent
Minden spicli nekem jelent
Mindig más a hónap szava
Dollárferi? Jó, az fasza

A dalhoz elkészült a filmjelenetekből és koncertfelvételekből összevágott klip is, amely most a 24.hu-n debütál. A montázs persze már a felütésben megidézi Brian De Palma 1983-as – kokainban és erőszakban gazdag – gengszterfilmjét is, akárcsak más népszerű alkotásokat. A Bankrupt, a tőle megszokott módon, két nyelven is felvette a dalt – az angol verzió itt hallható/látható, a magyart pedig máris mutatjuk:

A zenekar Illiberal Holiday című lemezéről – illetve egykori énekesének kínai bebörtönzéséről, majd szerencsés szabadulásáról – ide kattintva olvashatnak bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik