Kultúra ismeretlen budapest

Az év végétől újra látható a Déli pályaudvar csodás étterembelsőjének egy darabja

Bauer Sándor / Fortepan
Bauer Sándor / Fortepan
Nem bisztró, hanem mosdó lesz belőle.

Budapest tele van meglepő épületekkel, szobrokkal és apró részletekkel, amiket hosszú évek óta futó Ismeretlen Budapest sorozatunkban mutatunk be. Ebbe a sorba tartozik az idén ötven éve megszületett Déli pályaudvar (Kővári György, 1970-1973), illetve annak 1975. december 24-én megnyílt gyorsétterme, aminek létezésére ma már csak kevesen emlékeznek.

A Kiscelli Múzeum Virtuális leletmentés programjának keretében számos fotón megörökített hely képét a pályaudvar egyéb részein látható fehér márvány, illetve fekete kvarcit panelek mellett egy csodás íves kiszlgálópult, jugoszláv műanyag gömblámpák, illetve Blaski János és Miskei László faldekorációja uralta,

létrehozva a hetvenes évek magyarországi dizájnjának egyik csúcsteljesítményét.

Galéria
Bauer Sándor / Fortepan

Az eleinte az Utasellátó Vállalat által üzemeltetett hely végül 2002-ben zárt be végleg, újranyitására pedig 2009-ig kellett várni: ekkor költözött be a rövid életű DPU Cha-Cha-Cha nevű éjszakai klub, aminek tulajdonosai a fél tonna galambürülék, illetve az elhullott állatok tucatjainak eltüntetése után meglepetten tapasztalták, hogy a lámpák jó része mellett, a pult, az eredeti feliratok, illetve a szuper díszítmények is a helyükön voltak.

A felújítás előtti képeket nézve a hely igazi időkapszula volt, ezt az érzést pedig a felújítás csak tovább erősítette, hiszen a méretre gyártott retro bútorok mellett Sky fotelek és kanapék költöztek a falak közé.

A Cha-Cha-Chának csak rövid idő jutott, a kapuk pedig újra bezártak – egészen a közelmúltig, hiszen a MÁV néhány órával ezelőtt Facebook-oldalán bejelentette:

a hely egy részében, 85 négyzetméteren utasmosdókat alakít ki, így a Blaski és Miskei által tervezett burkolat egy része újra láthatóvá válik.

Az év végén nyíló helyiségben 6-6 férőhelyes női- és férfimosdó, valamint egy pelenkázóval felszerelt családi és akadálymentes mosdó születik, az előtérben pedig egy csomagmegőrző is helyet kap.

A képgalériát végiglapozva nem derült fény arra, hogy az egykori bisztró többi része ma milyen állapotban van, a Kiscelli Múzeum 2019-ben készített fotói szerint a belsőépítészeti elemek egy része még mindig látható, számos elem pedig valószínűleg a gipszkarton-burkolatok mögött rejtőzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik