Kultúra

A Nagy Ő: Sportolók és macsók után most egy milliárdosért megy egymásnak tizenhét nő

TV2
TV2
A Nagy Ő legújabb évada nem segít sokat annak a sztereotípiának a legyőzésében, hogy a nők azonnal fúrni kezdik egymást: a párkereső realityben szinte pillanatok alatt ugranak egymás torkának a hol koktélruhás, hol nagyestélyis versenyzők. A tét ezúttal nem egy élsportoló vagy tévés fenegyerek, hanem Magyarország 39. leggazdagabb embere: az építőiparban és körmös bizniszben meggazdagodó Jákob Zoltán mellett tizenhét nő lenne szívesen Miss Műköröm, a TV2 új realityjében mind azon lesznek, hogy az utolsó rózsát végül ők kapják.

Lassan húsz éve, hogy Noszály Sándor párt keresett magának a tévében, ami a kétezres években még újszerű formátum volt a nézők számára. És míg Amerikában töretlen népszerűségnek örvend a műsor eredetije, a Bachelor – jövőre jön a huszonnyolcadik évad –, addig idehaza mindössze három évad után abbamaradt a tévés társkereső. 2021-ben, több mint tizenöt év kihagyás után látták úgy a TV2-nél, hogy ismét igény lehet az ilyesfajta szórakoztatásra. A realityk és a hasonló párkereső műsorok azonban addigra felfejlődtek annyira, hogy már nem elég egymással ismerkedő embereket nézni, kell valami csavar, valami botrányos is benne: ennek egyik legjobb példája a szintén nemrég startoló Szingli vagy svindli, amelyben a milliós nyereségért és a főhősnő szívéért folytatott versenyben kamuzó férfiakat is kevernek a szinglik közé. Már A Nagy Ő tavalyi szériájáról közölt írásunkban is felmerült az egyértelmű kérdés, hogy milyen létjogosultsága van még a műsornak húsz évvel az indulás után, ez ugyanúgy most is aktuális.

Két éve a visszatérés első évadában folytatták az addigi sormintát: ismét egy egykori élsportolót tettek meg főhősnek – leszámítva azt az évet, amikor egy Való Világ-szereplőt hasznosítottak újra Nagy Ő-ként –, utána viszont nemcsak Nagy Ő-t, de karaktert is váltottak: a példás sportemberek után Árpa Attilával egyértelműen a rosszfiús vonalra nyargalt át a reality. Az, hogy kit tesznek meg Nagy Ő-nek fontos jelentőséggel bír, akaratlanul is sugalja, milyen férfi kell a nőknek, mi az a férfiideál, amin majdnem két tucat, villába zárt hajadon össze tud kapni.

2023-ban a sportistenek és macsók után új álompasi-archetípust köszönthetünk: a dúsgazdag férfit.

TV2

Valahol szinte érthetetlen is, hogy kőgazdag férfiakért eddig miért nem versenyeztettek a műsorban nőket, mindenesetre A Nagy Ő-ben ez most történt meg. Az, hogy ezúttal nemcsak egy ismert férfi szíve, de egyúttal Magyarország 39. leggazdagabb emberének bankszámlája is a cél, egyértelműen más megközelítésbe helyezi a műsort, nem véletlen, hogy már az első adásban jóformán mindenki bizonygatni kezdi egy ponton, hogy kizárólag a tiszta szerelemért, és nem a pénzért van ott, sőt, a második epizód konkrétan az ezzel kapcsolatos feladatokról szól.

Árpa mindent átitató – és néhol már-már önparódiába hajló – macsóságához képest élet váltás Jákob Zoltán, aki már két rész alapján is merőben más Nagy Ő lesz, mint a tévés fenegyerek: kevésbé karakán, sokkal inkább jófiú-karakterként válogat a nők közül. Az 54 éves férfi egyébként elsőgenerációs milliárdos, egy zsákfaluból indulva ez építőipari karrierje mellett megalapította műköröm-birodalmát, ami feltette a milliárdosok térképére. Szimpatikussá teszi, hogy ugyan egyértelműen a pénze miatt van jelen partiképes egyedülállóként a műsorban, vagyonával két epizód alapján egyáltalán nem hivalkodik, sokkal inkább egy szolid, visszafogott milliárdost látunk, aki meglehetősen óvatosan lavíroz az őt kifejezetten erőszakosan ostromló nők közt.

Belőlük van elég, ebbe a műsorba éppen tizenhét jutott, akik közé szokás szerint igyekeztek kellően izgalmas arcokat válogatni a 20-50-es korosztályból. Felbukkan olyan nő, aki korábban randizott már Jákobbal, feltűnően sokan származnak Oroszországból – az egyik versenyző elmondása szerint a Romanovok leszármazottja, ennek megfelelően valamirevaló arisztokrataként társalkodónővel és londinerrel érkezik. De itt van Bartók Béla hiperaktív dédunokahúga, akad húszéves és későnegyvenes hölgy is, a bemutatkozásra koncentráló első epizód egy pontján még Rubint Réka is beesik, de végül kiderül, hogy nem egy tévéműsorban szeretné megcsalni a férjét, csupát barátnőjét hozta el Jákob kastélyába. Az egyik legfurcsább versenyző azonban az a nő, aki tavaly Árpa szívéért is versenyben volt, de idén elmondása szerint már inkább Miss Körömlakk szeretne lenni.

TV2

A felhozatal tehát elég vegyes, hamar el is indul az élcelődés egymás korán, külsején, származásán. A műsor nagy részében a tizenhét versenyző a kastély egy-egy pontján egy kanapén ücsörögve pezsgővel a kézben beszél ki másokat vagy épp vitatkozik valakivel. De akkor sem viselkednek szimpatikusabban, amikor Jákob megjelenik a színen: ha kell, szó szerint meg is rángatják egymást a nők azért, hogy néhány percet kettesben tölthessenek a Nagy Ő-vel.

Rém kellemetlen nézni, ráadásul a feminizmus egyre komolyabb térnyerése mellett már kifejezetten furcsa madár egy olyan műsor, amely legtöbbször magukból kifordult, férfiakon veszekedő fúriáknak mutatja a nőket, maximumra csavarva minden olyan káros előítéletet az irányukba, miszerint a nők aljasak, manipulatívak, és amint kettőt összezársz, fúrni kezdik egymást. Itt tizenhetet zárnak össze, hogy kiábrándítóan mesterkélt helyzetekben csinálják pont ezt: áskálódjanak, veszekedjenek, kibeszéljék egymást.

Egyelőre nagyon úgy fest, hogy a feladatok is ebben hergelik tovább a versenyzőket: ha a helyzet nem verne éket már önmagában is a nők közé, már a beköltözést követően egymásról kell véleményt alkotniuk és nyíltan felvállalni, kit küldenének haza, ami értelemszerűen tovább fűti az ellenségeskedést. A romantika és a meghittség egyelőre meglehetősen kevés szerepet kapott, láthatóan a taktikázás, az ármánykodás váltja egymást felszínes bájcsevejekkel.

A Nagy Őből tehát vélhetően senki nem fog udvarlási tippeket elsajátítani, egy hamisítatlan trash realityről van szó, ami azok számára kifejezetten szórakoztató lesz, akik szeretnek ravaszul mesterkedő nőket, teátrális cicaharcokat és egy férfi figyelméért teperő szingliket nézni. Abban viszont csak reménykedni tudunk, hogy legalább egy kicsit is sikerül szimpatikusnak láttatni a szereplőket, mert egyelőre úgy néz ki, hogy a rosszindulatú és áskálódó megnyilvánulások kapják a jelentősebb képernyőidőt, ami miatt nehéz annak drukkolni, hogy Jákob itt találja meg az igazit.

Kapcsolódó
Jákob Zoltán: Már nem zavar, ha valaki a pénzemre hajt, csak közben szeresse a Zolit is
Interjú Magyarország 39. leggazdagabb emberével, Jákob Zoltánnal, aki műkörömbiznisszel ért csúcsra, a kereskedelmi tévé pedig 2023-ra fedezte fel igazán: ő lesz a következő Nagy Ő a TV2-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik