Kultúra ismeretlen budapest

A Corvin Áruház után most egy budai modernista társasház is kibújt a Kádár-kori borítás alól

Google Street View, ill. Merényi György
Google Street View, ill. Merényi György
A Margit körút egy sarokháza kapta vissza az eredeti arcát.

A rövidesen századik születésnapját ünneplő Blaha Lujza téri Corvin Áruház élete több mint felét egy alumíniumborítás alatt töltötte, majd annak 2018-as lebontása után mostanra többé-kevésbé visszakapta az eredeti homlokzatait. Az általunk is számos cikkben bemutatott folyamat nem megismételhetetlen, hiszen az ország legkülönbözőbb részein egyaránt állnak olyan magán- vagy középületek, amiket az 1956-os forradalom utáni években felújítás helyett fém- vagy műanyagburkolat alá helyeztek, remélve, hogy ezután hosszú ideig nem lesz szükség külső megújításra.

A számos esetben mentő ötlet megszületését persze sokszor nem épp elsőrangú kivitelezés követte – így lett például a Margit körút 67-ből furcsa színű és alakú mignon:

Ennek a korszaknak mostantól vége, hiszen a közelmúltban

eltűntek az Ongroplast műanyagpanelek,

rövidesen pedig az utolsó simítások is megtörténnek, így a Guttmann Gyula tervei nyomán, Jellinek Ernő bornagykereskedő és neje felkérésére született ház újra visszanyeri az eredeti arcát.

Merényi György / Facebook

Reméljük, hogy a változás rövidesen több házat is elér, így köztük az alig néhány lépésnyire álló 51-53-as számú házat, ami a modernizmus budai világítótornyából lett egykori szépségét alig mutató kékesszürke dobozzá.

Kapcsolódó
Ismeretlen Budapest: A modernizmus elveszett budai világítótornya
A második világháború után számos fővárosi csoda vált a felújítás helyetti egyszerűsítés áldozatává. Most újabb példát mutatunk be ezek közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik