Kultúra

Pride-aktivisták „szabadítottak ki” fóliázott könyveket, a Libri reagált

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Könyveket „szabadított ki” tegnap délután a Pride három aktivistája a Libri egyik üzletében: az Aréna bevásárlóközpontban található boltban befóliázott könyvekről szedték le a fóliát. Az akcióról Instagram-poszt is készült, melyben azt írják:

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a jogtipró rendelkezéseket a lehető leghamarabb hatályon kívül helyezzék, és addig is a lehető legkevesebb kárt okozzák. Ebben fontos eszközünk a nyilvánosság, ezért dolgoztuk ki ezt a módszerében a polgári engedetlenséghez hasonló tiltakozási módot.

A posztból kiderül, hogy felajánlották a pultnál, hogy az anyagi kárt megtérítik, ám erre a boltvezető nemet mondott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Budapest Pride (@budapestpride) által megosztott bejegyzés

Ma a Libri közleményben reagált a történtekre, rongálásként hivatkozva az esetre és azt kérve: ne zaklassák a vásárlókat és a munkájukat végző bolti dolgozókat. Azt írják:

Szerda délután egy többfős csoport tért be a budapesti Aréna plázában lévő Libri könyvesboltba. Az ott található, fóliázott könyvekről letépték a csomagolást, majd a pénztárnál jelentkeztek, hogy megtérítenék az anyagi kárt. A boltvezető jelezte nekik, hogy anyagi kár nem keletkezett, pénzt a Libri ezért nem fogad el, valamint tájékoztatta őket arról, hogy a könyveket a hatályos jogszabályoknak megfelelően csomagolták, így vissza kell küldeniük fóliázásra, mielőtt újra kikerülnek a polcokra. A Libri ismételten szeretné jelezni, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint jár el, amikor zárt csomagolásban értékesíti azokat a könyveket, melyeket érintenek a gyermekvédelmi jogszabályok könyvforgalmazásra vonatkozó passzusai. Egyúttal kérik, hogy a könyvesboltok munkatársainak és vásárlóinak nyugalmát ne zavarják, biztonságát ne veszélyeztessék azok sem, akik esetleg nem értenek egyet a fentiekkel.

A könyvkereskedésekben egyébként megszaporodtak a fóliaügyi ellenőrzések: csak a Lírának legalább tizenöt üzletében volt ellenőrzés az utóbbi időben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik