Kultúra

Nyerő Páros: könnyekkel, tesztoszteronnal és péniszhelikopteres anekdotával startolt el az új évad

RTL
RTL
Hétfő este indult az RTL népszerű celebvetélkedőjének hetedik évada, a Nyerő Páros. A nyitóepizódban mindenből kaptunk egy kis ízelítőt, de az igazi reality-drámák még váratnak magukra. Kritika.

A hetes különleges szám. Ezt nemcsak az elmúlt évezredek misztikusai és moralistái – az egyiptomiaktól kezdve a rózsakereszteseken át napjaink horoszkópszerzőiig –, illetve Dante és József Attila gondolta így, de Sebestyén Balázs is. Legalábbis ez derül ki a Nyerő Páros hetedik évadának nyitóepizódjából, amely azzal indul, hogy Sebestyén megpróbálja bevezetni Kabát Pétert a számmisztika rejtelmeibe, elmagyarázva neki, hogy a hetes szám azért fontos, mert vízválasztó a párkapcsolatokban.

Mi az, hogy vízválasztó?

– kérdez vissza Kabát, aki ezt követően egy Hét év Tibetben-poénra is bambán értetlenkedik, mintha nemcsak a Brad Pitt-filmről, de a Himalájában élő nép létezéséről sem hallott volna még eddigi élete során. Ezzel idén is elrajtol a kettejük közt zajló alázás-maraton, amiről már tavalyi évadnyitóról szóló cikkünkben is azt írtuk, hogy a műsor egyik legkellemetlenebb része. Az egy dolog, hogy a párbeszédek papírízűek és látványosan megrendezettek, az viszont már lényegesen nagyobb baj, hogy a műsorvezetőpáros Hacsek és Sajó-rutinja még nyomokban sem tartalmaz humort, így tényleg olyan hatást kelt, mintha – az esélyegyenlőség nemes gesztusaként – a világ legtehetségtelenebb kabarészerzőjének korai zsengéit adaptálták volna képernyőre. Ha mindenképp pozitív oldalról kellene megfogni, azt mondhatnánk, hogy a duó így próbálja segíteni a luxusvillába érkező párok dolgát, mert hozzájuk képest szinte gyerekjáték összeszokottnak, természetesnek és szimpatikusnak tűnni. Tegyük gyorsan hozzá, hogy azért ez nem feltétlenül sikerül mindenkinek az első epizód végére.

RTL

Sebestyénék zsibbasztó szövegelése közben persze szállingóznak befelé a szereplők, akik között idén is több szempontból elég nagy a szórás. A szerkesztők láthatóan figyeltek arra, hogy akadjon a csapatban sportoló, zenész, modell és influenszer, akadjon köztük lelőhetetlen partiarc és introvertáltabb karakter, mindeközben lefednek többféle korosztályt, valamint a celebség különböző szintjeit. Utóbbi a csapaton belül is egyből téma lesz, hiszen többen régi ismerősként borulnak egymás nyakába, de érkezik a villába olyan pár is, akikről a többiek még nem is hallottak, így egyből támad némi susmus és feszültség, hogy vajon ciki-e megkérdezni tőlük, honnan is kellene ismerni őket. Ebből adódnak olyan királynői pillanatok, mikor a 2019-es Balaton Szépe és az 1991-es Magyarország Szépe bemutatkozik egymásnak. A relatív ismeretlenség amúgy itt nem ledolgozhatatlan hátrány, hiszen a műsor egyik funkciója, hogy újabb celebeket gyártson a már bejáratottak mellé.

Bulvárszempontból a legjobb stratégiai időzítést egyértelműen az X-Faktor-os Vastag Csaba és felesége, Domján Evelin prezentálja, akik pár nappal az esküvőjük után vonultak be a műsorba, így tulajdonképpen a nászútjukat töltötték a kamerák kereszttüzében. A versenyzők érkezésével egyre inkább magára találó Sebestyén Balázs meg is süvegeli ezt a teljesítményt: szerinte kifejezetten ügyes húzás, amikor ahelyett, hogy fizetniük kéne, még nekik fizetnek a nászútért. Vastagék pedig egyből sikeresen ki is aknázzák romantikus sztorijukat, a szobaválasztás során például nem hivatalos előjogokat vívnak ki maguknak azzal, hogy ők a „friss házasok”, így nem lenne szép elvenni tőlük a kiszemelt alvóhelyüket. Másodikként érkezik meg méretes bőröndjeivel a lemezlovas-modell Voksán Virág és nyilvánosságot általában kerülő Valentényi László, akik már bemutatkozó interjújukban prezentálnak egy lightos párkapcsolati civódást – rögtön jelezve, hogy van bennük potenciál reality-szempontból. Az első pillanattól elég lazának és önazonosnak tűnik Curtis és párja, az ex-kosárlabdázó Barnai Judit, akik még azon is könnyen túllendülnek, hogy Curtis csak sokadik nekifutásra találja el Judit életkorát. Hozzájuk képest kissé megszeppentebben kezd Balogh Eleni modell és focista párja, Soós Dávid, ám az első játék folyamán igencsak felbátorodnak.

RTL

A visszafogottabbak közé tartozik Bálint Antónia hitelszakértő és egykori szépségkirálynő, akinek párja, a pénzügyi jogász Bársony Farkas kissé kilóg a mezőnyből. A bemutatkozásnál viccelődnek egy sort azon, hogy az együtt eltöltött 3,5 évük rekord, hiszen ez Bálint Antónia eddigi leghosszabb kapcsolata, viszont az is felmerül, hogy ennek ellenére korántsem biztos benne, hogy ez életre szóló lesz. Akkori mosolyukat árnyalja, hogy a műsor forgatása óta szakítottak is, bár Bálint Antónia elmondásra szerint ennek nem volt semmi köze a Nyerő Pároshoz, ami még jót is tett a kapcsolatuknak. Veszekedésből és békülésekből minden bizonnyal nagyot megy majd az influenszer Henry Kettner és menyasszonya, Kiss Rebeka, akik a látottak alapján sem lámpalázzal, sem gátlásokkal nem nagyon küzdenek, amiben van valami irritáló és megnyerő. A Felvidékről érkezett a villába a hazai bulvárnyilvánosságban egyelőre kevéssé ismert Boráros Gábor, egy tetőtől talpig tetovált MMA-harcos, aki már 11 éve együtt van Jákli Mónika influenszerrel – kettejük összeszokottságából azonban nem sok mutatkozott meg az egymás ismeretére épülő játékban, amiből ők estek ki elsőként. A műsor tesztoszteronszintjét leginkább Boráros dobja meg, de mellette elég izzadságszagúan igyekszik hozni az alfahímet az Éjjel-nappal Budapest rosszfiújaként ismertté váló Varga Miklós (Joe), aki évtizedekkel fiatalabb párjával, Hrovatin Csengével érkezett a versenybe.

A nyitórészben igazán nagy drámák még nem pattannak ki, de a Tetrist az önismereti társasok, illetve a Játék határok nélkül szellemiségével ötvöző első kihívás már felvillantja, mire számíthatnak a nézők a későbbiekben. A néhány jópofa pillanat mellett nem marad el a trash-vonulat sem: megtudhatjuk, hogy Henry Kettner miként fejelt le teljes erőből egy hamburgert, vagy hogy pocsolyarészegen hogy vetkőzött meztelenre és péniszhelikopterezett a nyílt utcán. De megismerhetjük azt a (sajnos) nehezen feledhető anekdotát is, hogy Varga Miklós miként fosott be 11 évesen egy nudista strand melletti kukoricásban, miután rádudált egy Lada.

RTL

Az első rész legkínosabb momentumai azonban nem ezek a kis feltárulkozások: inkább az, amikor Varga megsértődik amúgy imádott párjára, amiért az azt merészelte mondani a játék során, hogy heti tíz szexszel elégedett lenne. Szerinte ugyanis a beugró szint a huszonegy, ami ugye háromszor hét – ha már egyszer úgyis a számmisztikával kezdtük a cikket. Ez tényleg olyan, mint amikor egy tinédzser fiú próbálja meg kényszeresen bizonygatni, hogy ő aztán a legyet is röptében, csak ez a produkció egy középkorú férfi előadásában különösen fárasztó és kellemetlen. Ám a trash, a párkapcsolati feszkók és a túltengő tesztoszteron mellett kapunk ízelítőt a könnyekből is: Vastag Csabának kell vigasztalnia feleségét a játék izgalmai után. A legmegindítóbbnak szánt pillanat viszont az – ahogy azt az érzelmes zongorafutamok is jelzik –, amikor Vastag Csaba és Curtis megbeszélik, hogyan „javultak meg” mindketten a mostani párjuk oldalán; azt persze jótékony balladai homályban hagyva, hogy pontosan milyen életmódot is kellett maguk mögött hagyniuk.

Az első epizódban természetesen még nem kellett elbúcsúzni senkitől, itt még csak az dőlt el, ki kapja a luxuslakosztályt, és ki megy a sátorba, a furgonba, illetve a büntetésnek szánt „Albérlet” fantázianevű szobába (egy influenszer életében először megkísérel hálózsákban aludni és egyéb horrorisztikus traumák!). De nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy tudjuk: a verseny éleződésével a hisztimétert is szépen feltekerik majd a műsor készítői.

A Nyerő Páros hétköznap esténként 19:45-től megy az RTL-en.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik