Kultúra

Csíkszentmihályi Mihályt ünnepli ma a Google

A világhírű pszichológus ma lenne nyolcvankilenc éves.

A Google főoldalán ma a flow-elmélet atyja, Csíkszentmihályi Mihály rajzolt portréja fogadja a keresőt használókat, annak apropóján, hogy a világhírű pszichológus épp ma ünnepelné a nyolcvankilencedik születésnapját – tette közzé a Google.

Az 1934. szeptember 29-én, az akkor az Olasz Királysághoz tartozó Fiumében született szakember családjával tízévesen Velencébe menekült, majd Rómába költöztek, ahol a fiatal fiú nagy álmokat szőtt: az emberi élet teljes megértését tűzte ki a céljául, így az Egyesült Államokba költözött, ahol pszichológiát tanult.

Nem volt azonban elégedett az oktatással, így tanárai ajánlására átjelentkezett a már akkor is a legjobbak közé tartozó Chicagói Egyetemre, ezzel párhuzamosan pedig felismerte: a festők alkotás közben szinte transzba esnek, teljesen kizárva a való világot, ez az érzés pedig a hegymászóknál, sakkozóknál, illetve más alkotó tevékenységeknél is megjelenik.

Google Az animált embléma.

A ragyogó meglátás a Chicagói Egyetem professzorává válása után fő kutatási területévé vált, fontos felismeréseiből született első könyve azonban nem aratott nagy sikert – ellentétben a soron következőkkel, Csíkszentmihályinak azonban egészen a kilencvenes évek derekáig kellett várnia arra, hogy a világ megismerje a nevét.

Google

A 2011-ben Széchenyi-díjjal, 2014-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjével, 2015-ben pedig Prima Primissimával elismert kutató 1999-ben Kaliforniába költözött, előadásaival pedig a világ legkülönbözőbb részein szerzett követőket.

A világhírű kutató röviddel nyolcvanhetedik születésnapja után, 2021. október 20-án hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik