Kultúra

Reisz Gábor új filmje kapcsán neofasisztának nevezte Orbán Viktort a Hollywood Reporter

És egyben autokratának is.

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, illetve a Rossz versek rendezője, Reisz Gábor új, a Nemzeti Filmintézet támogatása nélkül megvalósult munkája a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be: az egy tizenéves fiút bemutató Magyarázat mindenre többek közt a neves Hollywood Reporter kritikusának tetszését is elnyerte, aki kissé hosszúnak érezte ugyan a filmet, de mégis odavolt érte.

Leslie Felperinnek nem ez volt azonban az igazi kulcsmondata, hanem az, amiben a miniszterelnökbe száll páros lábbal:

A beszédes forgatókönyv egy gimnazista és családja közötti vita körül forog, amit a diák szóbeli érettségije alatt ejtett tanári megjegyzés indított el. Ez számos utalást tesz Magyarország történelmére, aktuálpolitikai eseményeire és személyeire, amelyek többsége – az ország neofasiszta miniszterelnökén, Orbán Viktoron kívül – ismeretlen lesz a Közép-Európán kívüli nézőknek. A generációk, illetve bal- és jobboldaliak közti konfliktusok persze azonnal ismerősek, főleg az Egyesült Államokban, Brazíliában, Olaszországban, vagy Izraelben, ahol a politikai polarizáció még erősebb, és még több dühöt szül.

A lap hozzáteszi: Reisz a sajtónak szánt szövegben arról is ír, hogy a munkáját részben az SZFE-ügy inspirálta, aminek átalakítását az állam „az autokratikus Orbán uralma alatt” kikényszerítette, megfosztva az intézményt az autonómiájától.

A magyar mozikba október 5-én érkező film előzetese itt látható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik