Kultúra

A TikTok és a Spotify is eltávolította a dalt, amiben MI-generálta Drake és Weeknd-vokálok voltak

Chris Delmas / AFP
Chris Delmas / AFP
A mesterséges intelligencia által kamudal hamar virálissá vált a streaming platformokon.

A Universal Music Group (UMG) jogsértőnek találta, ezért eltávolíttatta a streamingplatformokról a Heart On My Sleeve című dalt, amely mesterséges intelligencia által generálta Drake és Weeknd énekszólamait – írja a Guardian.

A problémás dalt pénteken töltötte fel egy Ghostwriter977 nevű felhasználó a TikTokra, ahol hamar virálissá vált és átkerült más felületekre is. Hétfői eltávolításáig 600 ezer Spotify-meghallgatást, 15 milliós TikTok-nézettséget és 275 ezres YouTube-nézettséget produkált. A Universal nem árulta el, hogy hivatalos felszólítást küldött-e a cégeknek, de a Billboardnak adott nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy az eset demonstrálja a platformok alapvető etikai felelősségét, miszerint muszáj megakadályozniuk, hogy eszközként használják az oldalaikat a művészek és előadók megkárosítására.

A zeneipar mostanában igyekszik lépéseket tenni a kamudalok ellen, a múlt héten arra szólította fel a nagy platformokat, hogy ne adjanak hozzáférést a kiadó dalaihoz az MI-cégeknek, amelyek aztán ezt tanulási mintaként adhatják szoftvereiknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik