Kultúra

Meghalt a németek kedvenc angolja, aki úgy énekelt a nyelvükön, hogy egy szót sem tudott németül

PATRICK SEEGER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
PATRICK SEEGER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Roger Whittaker fonetikusan tanulta meg német nyelvű dalait, óriási kultusza volt Németországban.

Nyolcvanhét éves korában meghalt Roger Whittaker brit folkénekes, a „németek kedvenc angolja,” aki olyan slágerekkel lett világhírű, mint a Durham Town, a Mexican Whistler vagy a The Last Farewell – erősítette meg a Bild.

Whittaker angol szülők gyermekeként a kenyai Nairobiban született. A zene szeretete családi vonás volt, nagyapja énekesként lépett fel, édesapja hegedűn játszott. Ő maga azonban sokáig csak hobbiként tekintett a zenére, és inkább tudományos pályára készült: orvosi tanulmányaiba még Kenyában kezdett bele. Időközben úgy döntött, inkább tanár lesz, zoológiát, biokémiát és tengerbiológiát tanult, diplomáját már Walesben szerezte. Végül sem tanár, sem orvos nem lett, az egyetemi évei alatt ugyanis az addigi hobbizenélést komolyabb szintekre helyezte, folkdalokat kezdett írni és előadni walesi pubokban, az előadóművészet pedig olyannyira magával ragadta, hogy hátat fordított a tudományoknak.

Az ének mellett Whittaker azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy kiválóan tudott fütyülni, több dalában is a füttyszót kísérte gitárral. Első nagy áttörését is így érte el 1967-ben: a Mexican Whistler három európai ország toplistáján volt listavezető. Két évvel később robbant be igazán a Durham Townnal, amelyről később azt mondta, sosem hitte róla, hogy sláger lesz belőle.

Bár világszerte ismert volt, talán sehol nem volt olyan hűséges rajongótábora, mint Németországban. Whittaker elsősorban azzal vívta ki a németek csodálatát, hogy a nyelvükön énekelt úgy, hogy ő maga először egy szót sem beszélt németül, fonetikusan íratta le és tanulta meg a német dalszövegeket, majd végül a nyelvet is. Az országban hatalmas kultusza volt, több showműsorban vendégszerepelt, huszonöt albumot adott ki németül.

Whittaker félévszázados karrierje alatt több mint ötvenmillió lemezt adott el, 2013-ban vonult vissza az aktív koncertezéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik