Kultúra

108 millió forintnyi készpénzzel díszítettek fel egy templomot Indiában

Indiában 25 millió rúpia (108 millió forint) összértékű bankókkal és pénzérmékkel díszítettek fel egy hindu templomot és egy istenséget ábrázoló szobrot a Ganésa Csaturthi fesztivál alkalmából – idézi a déli Bengaluru városban álló imaház elöljáróját az MTI.

Mint mondta, a pénzeket egy százötven fős csoport ragasztotta fel egy hónap alatt a templom falára, a biztonság kedvéért kamerák felügyelete alatt. A hinduizmus elefántfejű istenségének tiszteletére a minden évben megrendezendő fesztiválon feldíszítik a templomokat.

Szokatlannak számít viszont, hogy ehhez pénzt, különösen pedig, hogy ekkora összeget használjanak fel.

Mohan Radzsu elöljáró a Hindustan Times című helyi lap akcióját azzal magyarázta, hogy a bengalurui templom minden évben különleges módon próbálja megünnepelni a fesztivált. A többnapos fesztiválra gipszből készítenek – majd átfestenek – Ganésa-szobrokat, amelyeket a hívők a fesztivál alatt otthon tartanak, az ünnepség végén pedig a tengerbe vagy külön erre a célra kihelyezett tartályokba dobnak, ahol feloldódnak. Minden évben Ganésa-szobrok millióit készítik el. Az utóbbi években a fesztivált bírálták környezetvédők amiatt, hogy a vízbe dobott szobrok olajfestése környezetszennyező. A környezetkímélőbb anyagokból, mint például agyagból vagy papírmaséból készült szobrok azonban törékenységük miatt csak lassan nyernek teret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik