Kultúra ismeretlen budapest

Komolynak tűnő, de valójában súlytalan díjat nyert a Pénzmúzeum

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán
Az EMYA helyett az EMA adta át.

A European Museum Academy (EMA) húsztagú nemzetközi zsűrije fődíjjal jutalmazta a Széll Kálmán téren található Magyar Pénzmúzeumot: a szombat este Temesváron rendezett döntőben 20 ország 34 múzeuma versenyzett, magyarországi intézmény pedig először nyerte el a rangos kitüntetést – tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.

Az EMA a múzeumi tanulás fontosságát elismerő DASA-díjjal értékelte a kiállítás tartalmát, a felhasználóbarát kiállítótereket, valamint a hatékony múzeumi edukációt – olvasható a közleményben, ami hozzáteszi: a díjért folytatott küzdelemben a Pénzmúzeum olyan rangos múzeumokkal került a legjobb három közé, mint a németországi Göttingenben található Forum Wissen, vagy a spanyolországi Malagában található Carmen Thyssen Málaga Museum.

A zsűri indoklása szerint

a Pénzmúzeum interaktív, szórakoztató módon ismerteti meg látogatóival a pénzügyi folyamatok működését, a pénzhasználat alapvető szabályait és a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét. A legmodernebb eszközök használata és a kiállításszervezési gyakorlat tudatosítja a látogatóban, hogy a pénz működését mindenki számára érthetővé lehet tenni.

Hergár Eszter, a Pénzmúzeum és Látogatóközpont igazgatója a közlemény szerint a díjátadót követően kiemelte, hogy a megnyitása óta eltelt másfél évben az ötven látványos installációval működő Pénzmúzeum eddig több mint 135 ezer látogatót fogadott.

Az írás hozzátette: az intézményt tavaly a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ beválasztotta a legjobb múzeumok közé, idén pedig elnyerte a Best of Budapest elismerést, valamint a Közösségi Múzeum Díjat is. A Pénzmúzeum valamennyi kiállítása és programja ingyenes, az élményközponthoz kapcsolódó Panoráma Terasz szintén díjmentesen látogatható.

Az EMA neve, illetve a díj híre első blikkre talán azt sugallja, hogy a Postapalotában annak felújítása után létrehozott múzeum valójában rangos díjat kapott, ez azonban valójában nem igaz: a Hollandiában nonprofit alapítványként bejegyzett, vezetésében a korábbi szlovén kulturális miniszternek is helyet adó European Museum Academy-t a brit múzeumi szakember, Kenneth Hudson halálának tizedik évfordulóján, 2009-ben egykori kollégái alapították, akik korábban a legfontosabb európai múzeumi díjnak számító European Museum of the Year Award (EMYA) bírálatában, vagy a régészet bármely területén dolgoztak együtt az elhunyttal.

Az EMYA-t az Európai Tanács szárnyai alatt létező European Museum Forum alapította, ami nem összekeverendő az EMA-val.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik