Kultúra

¡Hola Budapest! – Spanyol-magyar fesztivál a Palotanegyedben

Idén ősszel igazi mediterrán hangulat költözik Budapest egyik legszínesebb városrészébe: szeptember 30-án és október 1-jén a spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet a nyolcadik kerületi a Palotanegyedben. Luz Casal, a világhírű spanyol énekesnő is fellép a fesztiválon.

Gasztronómia, képzőművészet és két kultúra találkozása

Október elseje a Zene Világnapja, ezért a minifesztivál koncertek sorozatára épül. Emellett képző- és iparművészeti, valamint gasztronómiai aktivitások is szerepelnek a programkínálatban. Spanyol és magyar utcai hagyományokat megörökítő fotósorozatból nyílik kiállítás a FőFotó Galériában, valamint spanyol és magyar művészek párbeszédbe állított alkotásait lehet megtekinteni az EatArt Gallery-ben. A Magyar Építőművészek Szövetségének gyönyörű villa-épületében pedig kultúrtörténeti előadással egybekötött ételkóstolón vehetünk részt, ha igazi ínyencek vagyunk: többek között a mangalicából készült serrano sonka és Tokaj borvidékein készített borok izgalmas kapcsolódásait is megismerhetjük.

Barangolás a változatos spanyol és magyar zenei programok között

Különleges zenei ritkaságot ígér Luz Casal, nemzetközi hírű énekesnő koncertje a Belvárosi Színházban. A spanyol művész vendége a hazai kedvenc, a Váczi Eszter & Quartet lesz október elsején 20.00 órakor. Luz Casal egy igazi legenda a spanyol zenei színtéren. Művei között egyaránt találkozhatunk rockosabb és klasszikusabb hangzású dalokkal. Pályája a ’80-as években kezdődött, azóta már több, mint 5 millió lemezt adott el. A nemzetközi színtérre 1992-ben robbant be igazán, Agustín Lara „Piensa en mi” című dalának eléneklésével, ami Pedro Almodóvar: Tűsarok című filmjébe is bekerült. Az este felvezetéseként a Váczi Eszter & Quartet mini-koncertje lesz hallható. A Facebook esemény linkje és jegyvásárlási lehetőség itt.

A Lőrinc pap téren biztosan felforr majd a levegő szeptember 30-án, hiszen Jesús Mendez spanyol flamenco énekes és Pirók Zsófia magyar flamenco táncos közös produkciót adnak elő. Jesús Mendez a jerezi flamencoénekesek egyik legjelentősebb családjába, a Méndez családba született, melynek legismertebb tagja, képviselője La Paquera de Jerez volt. Karrierje tizenhét éves korában kezdődött. Pirók Zsófia Sevillában végzett flamenco táncművész. Alkotásaiban folyamatosan keresi a kapcsolódást más művészeti ágakkal, tágítva ezzel a műfaj határait, és beemelve a flamencót a hazai hivatásos művészeti életbe. A program ingyenes, az előadás után ki lehet próbálni a színpadon látott tánclépéseket, melyek elsajátításában Pirók Zsófia nyújt majd segítséget.

Az andalúz La Bejazz Borbély Mihállyal és barátaival nem mindennapi zenei utazásra invitálják az érdeklődőket: jazz és folk találkozása, a spanyol flamenco jazztől a balkán népzenéig. A La Bejazz állandó zenei társulat, a jelentős flamenco hagyományairól ismert sevillai Marchenából származnak. Az együttes 2008-ban alakult és hat albuma jelent meg. A társulat útja Andalúziában kezdődött, majd a Flamenco Biennálén, a Nemzetközi Jazz Fesztiválon, az egyetemen, andalúziai színházakban, a tartományi kirendeltségen át folytatódott, egyre bővítve a kört, és napjainkban már egész Spanyolországban, sőt külföldön is gyakran koncerteznek. A Borbély Mihály és barátai egy különleges hangszerösszeállítású együttes a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, többek között Liszt- és Kossuth-díjjal is elismert Borbély Mihály legújabb formációja. A kivételesen erre az alkalomra összeállt formáció tagjai: Borbély Mihály – fúvós hangszerek, Lukács Miklós – cimbalom, Barcza Horváth József – bőgő, Farkas Zoltán ‘Batyu’ – tánc, dob, gardon. Budapesten a Mixátban lépnek fel, szeptember 30-án. Jegyvásárlás itt.

Luz Casal (Fotó: Felix Valiente)

Ana Crismán és Lukács Miklós előadása a Premier Kultcaféban október elsején lesz hallható, szólóban és közösen is muzsikálnak. A Jerez de la Fronterában született Ana Crismán az első és egyetlen a világon, aki hárfán játszik és hárfára szerez flamenco zenét. A művésznő a tiszta flamenco zene segítségével, autodidakta módon alkot és fejleszt ki olyan technikákat, amelyek elsőként teszik lehetővé számára a hárfa flamenco hangszerként való megszólaltatását. Lukács Miklóst nem kell bemutatni a hazai jazz rajongóknak, ő a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb hazai cimbalomművésze. Több mint ötven lemezen hallhatjuk játékát. Koncertjeiről, lemezeiről folyamatosan beszámolnak nem csak nemzetközi szaklapok, hanem olyan újságok is mint a The New York Times, Chicago Tribune, The Guardian.
Jegyvásárlás itt.

További részletek a Facebook eseményben és a weboldalon találhatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik