Kultúra

A lengyel igazságügyi miniszter náci propagandának nevezte az Oscar-jelölt rendező új filmjét

Metro Films
Metro Films

Az Európa, Európa című filmjéért forgatókönyv-Oscarra jelölt Agnieszka Holland Zielona granica (A zöld határ) című drámája a velencei filmfesztiválon mutatkozott be, ám hatása messzebb hatott az olasz mustránál: politikai botrányt is kirobbantott, Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a Twitteren egyenesen náci propagandának minősítette a filmet – számol be a Népszava.

A rendező a fesztiválon arról beszélt, hogy filmjével szándékosan nem pályázott a Lengyel Filmintézetnél, mert szerinte ezzel elveszítette volna az alkotói függetlenségét. (A lap kiemeli: a lengyel filmtámogatási rendszer hasonlít a hazaihoz, mint írják, „az állami pénzért cserébe az állam elvárja a megalkuvást”. Agnieszka Holland azonban inkább nem kért állami támogatást, hogy filmje éles hangvétele megmaradjon, és a Népszava beszámolója alapján ez meg is történt: egyszerre szól be a lengyel, a belarusz és az orosz kormánynak, de még az Európai Uniónak is.

Az igen sok karaktert mozgató A zöld határ egy szíriai menekült család, egy afganisztáni angol tanárnő és egy lengyel határőrkatona, illetve egy civil aktivista sorsán keresztül mutatja meg, mi zajlik a lengyel-belarusz határon és a tilalmi övezetben: a két oldal katonái úgy passzolgatják a határ egyik oldaláról a másikra a menedékkérőket, mint valami labdát, az egyik jelenetben konkrétan egy terhes afrikai nőt hajítanak át a szögesdrót felett.

A film a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el, és még féltucat kisebb egyéb díjat, hazájában azonban nem örültek neki. Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a Twitteren fejtette ki a véleményét: azt írta, a Harmadik Birodalomban a németek propagandafilmeket készítettek, amelyekben a lengyeleket banditáknak és gyilkosoknak mutatták be, ma pedig erre ott van nekik Agnieszka Holland.

A rendezőnő ugyanakkor nem hagyta annyiban a miniszter szavait: a fesztiválon arról beszélt, hogy feljelenti a politikust rágalmazásért, amennyiben az hét napon belül nem kér bocsánatot, emellett követeli, hogy a Ziobro ötvenezer lengyel zloty (mintegy 4,2 millió forint) jótékonysági adományt juttasson el a lengyelországi Holokauszt Gyermekei Egyesületnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik