Kultúra

Meghalt Gary Wright

Paul Natkin / Getty Images
Paul Natkin / Getty Images

Nyolcvan éves korában meghalt Gary Wright énekes, billentyűs, orgonista, a Spooky Tooth alapítója – erősítette meg a zenész fia a Varietynek. Wright halálának okát nem közölték.

Wright a ’60-as évek egyik legtöbbet foglalkoztatott session zenésze volt, játszott George Harrison szólóalbumain és Ringo Starr korai kislemezein, de B.B. Kinggel is dolgozott együtt. Ennek ellenére legtöbben olyan ’70-es évekbeli slágerek miatt ismerik, mint a Dream Weaver és a Love is Alive.

Gary Wright New Jersey-i születésű és gyerekszínészként kezdte a karrierjét, a Broadway-n is feltűnt a Fanny című darabban. Később azonban kitalálta, hogy orvos akar lenni, Berlinben el is kezdte az orvosit, de mindvégig zenekarokban játszott. Az egyik ilyen banda, a New York Times európai turnéján ismerkedett meg Chris Blackwell-lel, az Island Record hanglemezkiadó alapítójával, ő vette rá Wrightot, hogy menjen Londonba, ahol összehozta Mike Harrison zongoristával és Mike Kellie dobossal, így állt össze a Spooky Tooth csapata. Wright énekesként és orgonistaként szerepelt a zenekarban, emellett a dalok társszerzője volt. A zenekar első két lemeze nem aratott közönségsikert, a szakma azonban annyira szerette, hogy a tagok mindegyike kelendő session zenész lett, dalaikat pedig újra ás újra feldolgozták. A harmadik lemez után Wright kilépett a zenekarból, kiadott egy szólólemezt, majd bekerült a Beatles köreibe, így került Harrison közelébe is, akivel aztán nemcsak együtt dolgoztak, de életre szóló barátok is lettek. Wright később átnyergelt a filmzenékre, és többször újraalakította a Spooky Tooth-t is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik