Kultúra

Brnóba kerültek Milan Kundera könyvtárának jegyzetekkel teli könyvei

Francois LOCHON/Gamma-Rapho / Getty Images
Francois LOCHON/Gamma-Rapho / Getty Images
Azok, amiket élete végéig karnyújtásnyira akart tartani.

A brnói Morva Tartományi Könyvtárba (MZK) kerültek a júliusban elhunyt Milan Kundera könyvei, amelyeket élete végéig használt a júliusban 94 évesen elhunyt cseh-francia író – írja az MTI.

Az intézmény hétfői tájékoztatása szerint csaknem egytonnányi, összesen 50 folyóméter polcot kitöltő könyv érkezett Párizsból az író szülővárosába, ahol a Morva Könyvtáron belül április óta külön Milan Kundera Könyvtár is működik.

A szerző archívumának nagy része már korábban a brnói könyvtárba került, a közelmúltban átszállított köteteket azonban az író

halála pillanatáig maga mellett akarta tudni, így egy részük karnyújtásnyira hevert az íróasztalon párizsi dolgozószobájában.

Tomas Kubicek, az MZK igazgatója elmondta:

Olyan könyvekről van szó, amelyeket Kundera mindig maga mellett akart tudni, amelyekből ihletet merített. A köteteket kézzel írt széljegyzetek, kommentárok, bejelölések tarkítják, amelyek jelzik, hogy kapcsolatban állnak az író tanulmányaival, regényeivel.

A Morva Könyvtár már tavaly kapott négyezer darabot Kundera magánkönyvtárából, köztük főleg műveinek idegen nyelvű fordításait, de a hagyaték átadására is született már korábban megállapodás.

Az igazgató szerint már csak kevés dolog maradt Párizsban, például az író hanglemezgyűjteménye, amelyet az özvegy, Vera Kunderová szintén szeretne a Morva Tartományi Könyvtár gondjaira bízni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik