Kultúra

A leggazdagabbak fesztiválja lett az ellenkulturális utópiaként induló Burning Man, amely az idén belefulladt a sárba

JOSH LEASE / UGC / AFP
JOSH LEASE / UGC / AFP
A környezetbarát és antikapitalista alapelveket hirdető sivatagi Burning Man fesztivál az elmúlt évtizedben pont az ellentéte lett induláskori önmagának. Méregdrága belépők, magángéppel érkező vendégek, rengeteg hátrahagyott szemét jelezte a változásokat, az idén pedig a klímaváltozás is utolérte a Burning Mant, melynek helyszínét a fesztivál történetében példátlan heves esőzés érte. A sárba ragadt influenszerek és luxus-lakókocsik látványa pedig felerősíthető a fesztivál fenntarthatóságáról zajló vitákat.

A Burning Man fesztivál története 1986. június 22-én, a San Franciscó-i Baker Beach-en indult, amikor is az alapítók, Larry Harvey és Jerry James felépítettek egy két és fél méteres embert ábrázoló szobrot, hogy aztán felgyújtsák azt. Innen ered a Burning Man (Égő Ember) elnevezés, noha az ötlet nem Harvey-éké, hiszen ők csak továbbvitték a nyári napforduló idején tartott máglyagyújtási rituálé hagyományát, amelyet helyi képzőművészek rendeztek ugyanott. Harvey saját bevallása szerint egy szerelmi csalódás ihlette mindezt, az esemény viszont gyorsan kinőtte magát: egyrészt a máglyaember is egyre nagyobb lett, másrészt intézményesült is, Harvey már 1988-ban használta a Burning Man elnevezést, végül 1991-ben áthelyezték az eseményt a mostani helyszínére, a nevadai Black Rock sivatagba.

Antikapitalista mennyország az 1 százaléknak

A Burning Man pár év alatt jól ismert ellenkulturális fesztivállá nőtte ki magát, melynek Harvey 2004-ben meghirdette a szabályait: eszerint a Burning Man mindenkit befogad, elutasítja a fogyasztói társadalmat, támogatja a radikális önkifejezést és a közösségi erőfeszítéseket, és maximálisan környezetbarát rendezvény. Az anarchista és ellenkulturális gyökerekkel rendelkező fesztivált a résztvevők maguk építik fel, és egy 4000 hektáros kiszáradt tómedret alakítanak évente át egy Black Rock City nevű metropolisszá, ahol maguk szolgáltatják az infrastruktúrát, az élelmet, a vizet, sőt a szórakoztatásukról is a résztvevők gondoskodnak, azaz nincsenek sztárfellépők. A fesztivál területén a pénznek sincs értéke, mint ahogy a márkák sem reklámozhatják termékeiket. Vagyis minden nyár végén egy hétre szabályos antikapitalista mennyországban érezheti magát az, aki megengedheti magának, hogy megvegye az 575 dolláros belépőt (kb. 200 ezer forint), sőt a CNBC öt évvel ezelőtti becslése szerint az egyhetes bulizás átlagosan 1500 dollárba kerül egy résztvevőnek (ez azóta inkább csak több lehet).

Carlos Avila Gonzalez / The San Francisco Chronicle / Getty Images A Burning Man Fesztivál 2006-ban.

Ezt az ellentmondást tovább fokozta, hogy a Burning Man mostanra 80 ezer fős közönsége az utóbbi bő évtizedben jelentősen átalakult: megjelentek a hírességek, az influenszerek, a tech brók a Szilícium-völgyből, és ezt semmi sem mutathatja be jobban, mint a tény, hogy a magyar újságolvasók jó része először Vajna Tímeától hallhatott a rendezvényről, aki 2016-tól kezdve rendszeresen posztolt róla. De feltűnt ott Katy Perry, Will Smith, Puff Daddy (Sean Combs), Paris Hilton, Cindy Crawford, akárcsak Elon Musk, Mark Zuckerberg, a Google-alapító Larry Page és Sergey Brin, utóbbiak még ingyenes buszjáratot is indítottak alkalmazottaiknak a fesztiválra.

Az viszont, hogy a Burning Man közönségét hallucinogén drogok hatása alatt meztelenül orgiázó hippiknek állította be a bulvársajtó, kevésbé rombolta a fesztivál imázsát, mint a luxus lakókocsikkal, magánrepülőkkel érkező gazdagoké.

„Sokan azt gondolják, hogy én vegán vagyok, elektromos autót vezetek, a fenntarthatóságon dolgozom” – idézte a Guardian a Rave Revolution nevű klímaaktivista csoport egyik vezetőjét, aki szerint ennek a „privilegizált, technokrata gondolkodásmódnak” köszönhetően ezek a résztvevők azt gondolják, mindezek ellensúlyozzák, ha egy hétig elengedik magukat a Burning Manen.

A Burning Man az elit elitjét vonzza, hogy bulizzon és úgy tegyen, mintha egy osztály nélküli, pénz nélküli társadalomban élne. De minden eddiginél több magánrepülőgép repül a Burningre. Propánt égetünk a szórakozás kedvéért. A légkondicionált sátrak évről évre nagyobbak

– mondta Tommy Diacono, a Rave Revolution társalapítója.

Tavaly már komoly tiltakozás indult a helyiek körében, miután a közeli Tahoe-tónál és Renóban a fesztiválozók nagy mennyiségű szemetet hagytak hátra.

Lecsapnak a klímaaktivisták és a klímaváltozás

Joggal tűnhet úgy tehát, hogy ma már csak a helyszínen látható, óriás interaktív művészeti installációk és a buli végén rituálisan elégetett faember maradtak meg a Burning Man éthoszából, ráadásul Larry Harvey is meghalt még öt évvel ezelőtt. A fesztivál közben kihagyott két évet a Covid miatt, pedig közvetlenül a járvány előtti évben a szervezők tettek néhány lépést a Burning Man kommercializálódása ellen, így kitiltották az egyik felsőkategóriás lakókocsi-tábor szervezőit a rendezvényről. Ez azonban nem sokat segített, pláne, hogy a 2020-as években már jóval kritikusabb az ilyen tendenciákkal szemben a közvélemény, az idei Burning Man pedig különösen rossz csillagzat alatt született.

A fesztivál már rögtön az első nap a hírekbe került, amikor klímaaktivisták torlaszolták el a fesztiválhoz vezető utat, majd összecsaptak a rendfenntartókkal és néhány fesztiválvendéggel is. A tüntetők szerint nem elegendők a szervezők lépései, akik 2030-ra azt ígérik, a Burning Man karbonnegatív lesz, és jóval radikálisabb döntéseket követeltek.

John Horsley / Avalon / Getty Images Burning Man Fesztivál, 2003.

Az igazi bajok azonban a hét végére jöttek, amikor egyetlen nap alatt két-három hónapnyi eső érte a fesztivál területét. A heves esőzések ráadásul száraz sivatagi területre hullottak, amelynek köszönhetően sűrű, agyagszerű sár keletkezett. A szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy húzódjanak meg a sivatagban, és takarékoskodjanak az élelmiszerrel, vízzel és üzemanyaggal, miután a hatóságok kénytelenek voltak leállítani a fesztiválra való be- és kijutást.

Ez azt jelentette, hogy több mint hetvenezren maradtak a fesztivál területén: bár voltak, akik gyalog elhagyták a helyszínt, a lakóautók nem tudtak elindulni a bokáig érő sárban. A szervezők kénytelenek voltak a fesztivál főeseményét, a nagy, fából készült emberszobor elégetését is hétfőre halasztani. Sőt, a helyzet komolysága miatt Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatni kellett az esetről, illetve a nevadai nemzeti gárda is felajánlotta segítségét, de ezt a szervezők visszautasították.

Ezzel párhuzamosan a hatóságok vizsgálatot folytattak az egyik résztvevő halála miatt (a szervezők szerint a negyvenéves férfi halála nincs összefüggésben az időjárással), és a vasárnapi romló körülmények – délután még erősebben esett az eső, mint az előző két napon – tovább késleltetik a hétfőn véget érő rendezvényről távozókat.

A közösségi médiát uralták a sárról és a távozásra tett erőfeszítésekről szóló beszámolók: a zenei producer Diplo által közzétett videón látható, amint Chris Rockkal és másokkal együtt egy jármű hátulján távozik a fesztiválról. „Most gyalogoltam 5 mérföldet a sárban a Burning Manről Chris Rockkal, és egy rajongó vett fel minket” – írta.

Mezítlábas buli a sárban vagy posztapokaliptikus rémálom?

A legfrissebb jelentések szerint a szervezők a hétfőn késő estét jelölték meg, amikor el lehet majd indulni járművekkel és lakóautókkal, de már hétfő reggel lehetett látni felvételeket a fesztiválról távozó járművekről. A New York Times azonban figyelmeztet rá, hogy több tízezer ember esetleges indulása rémálomszerű lehet, figyelembe véve az utak állapotát és azt, hogy az elmúlt években normál körülmények között is jellemző volt a több mint tizenkét órás forgalmi dugó.

JOSH LEASE / UGC / AFP A Burning Man Fesztivál 2023-ban.

Mindenesetre a médiában megszólaltatott „burnerek” többsége nem esett pánikba, és jellemzően azt hangsúlyozták, hogy a közösség ereje segíti az ottragadókat, másokat azért az élmény már inkább elgondolkodtat legközelebb, hogy újra belevágjon-e a kalandba. A BBC pedig hétfőn már arról írt, hogy míg szombaton sokan mezítláb táncoltak a sárban, mintha mi sem történt volna, vasárnapra a vidámságot fokozatosan felváltotta az elkeseredettség, és az emberek egyre inkább távozni akartak. A résztvevők arról panaszkodtak, hogy nem lehet használni a mobilvécéket, mivel a karbantartók nem tudják megközelíteni, hogy kiürítsék azokat, mások pedig azt kifogásolták, hogy nem lehet zuhanyozni.

A helyiek mindenesetre már most aggódnak amiatt, hogy az eső miatt a szokásosnál is több szemetet hagynak hátra a fesztiválozók, és nem nehéz megjósolni, hogy a Burning Man jövőjével kapcsolatos viták csak élénkebbek lesznek az idei események hatására. Főleg, hogy a kutatók szerint a klímaváltozás következtében a hasonló extrém esők valószínűsége csak nőni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik