Kultúra

Politikai üggyé dagadt, lefújták Anna Netrebko prágai koncertjét

Jurij Kocsetkov / MTI / EPA
Jurij Kocsetkov / MTI / EPA
Hiába fogyott el az összes jegy a világhírű orosz operaénekesnő fellépésére, inkább el akarták kerülni a balhét.

Lefújták Anna Netrebko világhírű orosz operaénekesnő októberre tervezett prágai fellépését – írja az MTI.

A koncertből sajnos politikai ügy lett. A fellépés lemondására közös megegyezéssel került sor

– mondta Alena Kunertová, a koncertet szervező Nachtigall Artists Managament képviselője. Bár a koncertre elővételben gyakorlatilag minden jegy elkelt, az Ausztriában élő orosz operaénekesnő tervezett prágai koncertje ellen a cseh főváros önkormányzatát alkotó koalíció pártjai tiltakoztak.

Jirí Pospísil főpolgármester, a TOP 09 jobboldali párt politikusa, arról beszélt, hogy Anna Netrebko támogatója Vlagyimir Putyinnak, rajta van az ukránok szankciós listáján, ezért fellépése Prágában nemkívánatos.

A politikusokon kívül senki sem ért egyet a koncert lefújásával. A koncert mára politikai üggyé változott, ezért a rendezők az énekesnő egyetértésével inkább lemondták a rendezvényt. Az elővételben eladott belépők árát mindenki visszakapja. Megállapodtunk Netrebkóval, hogy inkább engedünk a politikai nyomásnak, s ő nem kér kártérítést a rendezőktől, megérti a helyzetet, amelynek alakulása már nincs a kezünkben

– magyarázta a helyzetet Vlastimil Jezek, a prágai Vigadó részvénytársaság igazgatója.

Szerinte a művésznőt képviselő stáb kapcsolatba lépett azokkal a cseh csoportokkal is, amelyek a koncert alkalmával Oroszországot támogató tüntetéseket kívántak szervezni. „Ezt senki sem akarja, erre nincs szükségünk” – jegyezte meg Vlastimil Jezek. A koncert lemondása Jírí Pospísil szerint helyes döntés, és reméli, hogy megnyugtatja a kedélyeket.

A szabadságáért harcoló Ukrajna fontos partnerünk, nem hagyhatjuk cserben

– tette hozzá a politikus.

Netrebko a háború kirobbanása után több nyugati fellépését is elvesztette, mivel korábban támogatta Putyint. 2022 tavaszán nyilatkozatban határolódott el az inváziótól:

Kifejezetten elítélem az Ukrajna elleni háborút, gondolataim az áldozatokkal és családjaikkal vannak. Álláspontom világos. Nem vagyok politikai párt tagja, és nem állok kapcsolatban Oroszország egyetlen vezetőjével sem. Elismerem és sajnálom, hogy néhány múltbéli cselekedetem és kijelentésem részben félreérthető volt

– írta akkor, hozzátéve, hogy valójában egész életében csak néhány alkalommal találkozott Putyinnal, főként művészeti díjátadó ünnepségeken vagy az olimpiai játékok megnyitóján. Netrebkót ezt követően befolyásos orosz politikusok árulónak nevezték, de felkerült az ukrán kormány szankciós listájára is 2023 januárjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik